El seu nom deriva de la paraula japonesa “Aokiba” que és el nom vulgar que se li dóna en el Japó. Quan està coberta de fruits es col·loca davant de l’altar dels déus protectors de la família.El seu nom científic és Aucuba japónica i els seus noms vulgars: Fulla d’or, Aucuba, llorer tacat o clapejat. Pertany a la família de les Crotonifolies.

Aquest arbust de fulla perenne pot créixer entre 1 i 3 metres d’altura. Les seves fulles són brillants, de forma ovalada i amb els perfils dentats.
L’Aucuba japónica és una espècie dioica, és a dir, hi ha plantes mascle i femella. Les seves petites flors brollen en inflorescències de 5 a 10 cm. Els fruits només creixen en les plantes de sexe femení, aquests són de color vermell intens quan estan madurs i tenen la grandària d’una oliva.


  • UBICACIÓ

No aguanta bé la sequedat, el seu àmbit perfecte és un clima càlid i humit. No obstant això, és una planta que tolera bastant bé la pol·lució ambiental com la pols de les ciutats, etc. Per això és molt comuna veure-la en interiors d’edificis i en les balconades de les avingudes. Encara que podria viure exposada al sol, l’aucuba japónica prefereix l’ombra, sota el sol no apareixen les característiques taques grogues en les fulles.


  • TEMPERATURA

La temperatura perfecta oscil·la entre els 20° i 25°, encara que és una planta que podria resistir les gelades per un breu temps.


  • SUBSTRAT

Encara que podria viure en un sòl molt alcalí, és millor que sigui lleugerament àcid. Si afegim perlita o sorra en el substrat aconseguirem un sòl més drenat i evitarem les embassades.


  • REG

El reg ha de ser lleuger, no suporta les embassades. Durant l’estiu, amb la sequedat, regarem amb més freqüència i és bo polvoritzar aigua sobre les seves fulles; a l’hivern els regs seran bastant més espaiats.


  • ABONAMENT

No és necessari adobar aquesta planta, però si es fa, el millor moment és abans de la floració.


  • PODA

La poda sol ser mínima o innecessària. El moment de fer-ho és abans que comencin a créixer les gemmes i brots nous. Normalment es farà a l’hivern abans que arribi la primavera i comenci el creixement vegetatiu.


  • FLORACIÓ

Des de juliol fins a agost és el moment de floració, molt discreta, amb petites flors.


  • MULTIPLICACIÓ

Com millor es multiplica és per esqueix de les parts llenyoses, tant a la primavera com a estiu, encara que també es pot multiplicar per llavor si es disposa d’un mascle i una femella.


  • PLAGUES I MALALTIES

En termes generals és una de les plantes més resistents que existeixen. L’aucuba japónica és molt agraïda i molt adequada per a jardiners novells que estan començant a conèixer el món del cultiu domèstic.

Aucuba-japonica-Variegata
aucuba_japonica_crotonifolia