Una de les flors més agraïdes i fàcils de conrear, sens dubte, és la calèndula. La calèndula és aquella flor que podem veure creixent dins dels nostres jardins o aquella que creix de manera silvestre al carrer. És comunament coneguda com a “margarida”, té al voltant de 12 a 20 espècies i forma part de la família de les asteràcies.

Originària de la regió del mar Mediterrani, Egipte i Europa meridional, la calèndula va ser una de les flors predilectes dels egipcis. Els egipcis van ser els primers a utilitzar-la fa més de 3,000 anys, els quals la consideraven com una planta miraculosa. Avui dia els seus beneficis són innombrables, sense oblidar que és una flor que dóna molta alegria als jardins amb aquests colors vibrants entre taronges i grocs. Són moltes les propietats d’aquesta meravella, així que, si ets un amant de l’herboristeria, aquesta senzilla flor t’encantarà.

Calendula_officinalis3

 


Ubicació: has de col·locar-la en l’exterior, en una zona on li doni la llum del sol de manera directa.


Reg: freqüent a l’estiu, una mica més escàs la resta de l’any. En general, necessitarà 3-4 regs per setmana durant els mesos més calorosos, i 2 o 3 la resta.


Sòl o substrat: no és exigent, però és important que tingui bon drenatge. En el cas de tenir-la en test, pots tirar-li una primera capa de boles d’argila expandida abans de plantar-la perquè les arrels no es podreixin.


Adobat: des de primavera fins a finals d’estiu és molt aconsellable abonar-la amb un abonament per a plantes de flor seguint les indicacions especificades en l’envàs, si la planta la cultiveu pel consum recomanem abonaments orgànics i ecològics.


Multiplicació: per llavors a la primavera.


Època de plantació o trasplantament: a la primavera.


Plagues:

Pugons: mesuren uns 0,5 cm de llarg, tenen ales, i poden ser de color groc, verd o marró. Es posen en les flors i en les fulles més noves, deformant-les. Per repel·lir-los i/o eliminar-los pots barrejar 100 grams d’ortiga en 1l d’aigua i aplicar amb un polaritzador.

Mosca blanca: són uns insectes voladors molt petitons de color blanc. Es posen en les fulles, que acaben esgrogueint a mesura que una substància enganxosa se’ls va estenent. Per repel·lir-les o mantenir-les controlades pots posar prop de la teva planta un parany cromàtic de color groc que trobaràs al 9 Jardí.
Rusticitat: suporta fins als -3 °C.


Propietats de la planta:

Propietats digestives: La calèndula té efectes intestinals ajudant a alliberar la bilis del tracte digestiu. Si tens una digestió pesada, aquesta flor és ideal per a tu, ja que conté propietats antiespasmòdica que ajuden a disminuir els dolorosos torçons.

Pell i acne: La calèndula actua sobre cops i cicatrius, sobre inflamacions i ferides, ja que ajuda a cicatritzar els efectes negatius en la pell. Per exemple, l’oli de calèndula és elaborat amb els pètals picats de la flor i actua com un potent astringent facial. Si el que vols a tenir un cutis sa i ben cuidat, no t’oblidis d’aplicar petites compreses amb les fulles d’aquesta flor sobre el teu rostre.

Propietats oculars: Les compreses de calèndula també poden ser aplicades sobre els ulls inflats, relaxant la zona pel seu efecte antiinflamatoris i antisèptic. Això vol dir que, efectivament, la calèndula millora la conjuntivitis. Una altra bona opció seria donar-se un bany ocular, bullint com a màxim dues cullerades de pètals al mig litre d’aigua. De seguida que l’aigua estigui tíbia es procedirà a fer el bany ocular de manera acurada per reduir les molèsties.

Propietats ginecologiques: Per la seva riquesa quant als seus compostos, la calèndula pot ajudar a millorar els cicles de la dona. També és un potent fungicida que ajuda a reduir les infeccions vaginals per fongs.

extracto-de-calendula-organic-1