La viola és una planta herbàcia anual pertanyent a la família violàcia. Posseeix tiges que cobreixen els sòls, fulles radicals i pecíols que varien entre curts i llargs. Les seves flors tenen aparença de cor, amb pètals ovalats i vores denticulades. Es troben en bonics colors com el morat, groc, porpra i blava.

Brollen entre la tardor i l’hiverno, quan se’ls veu adornant infinitat de jardins. És popularment coneguda com a pensament. Es diu que l’esperança de vida de la viola és d’un any, és a dir que floreix i mor, però quan les cures són exhaustives i el clima li afavoreix, poden duplicar aquest temps.


  • Llum

La viola és de gran valor ornamental. No obstant això, és important ressaltar que durarà poc quan hi ha escassetat o excés de llum. Una semis ombra pot ser ideal.


  • Temperatura

Les temperatures ideals són entre 2 a 5 °C durant la nit i de 20 a 22 °C durant el dia. Per sota d’elles s’alentirà el seu desenvolupament i per damunt s’accelerarà, en tots dos casos, el seu creixement no serà l’idoni.


  • Sòl

Sòl ben drenat, humit, ric en matèria orgànica.


  • Poda

El podat de la viola no presenta cap dificultat. Es basa principalment a retirar les branques seques com a mesura per estimular aparició de flors noves.

s-l300


  • Reg

El reg ha de ser moderat, evitant sempre els tolls. Si compta plat sota el test, s’ha de retirar immediatament l’aigua sobrant després del reg perquè no hi hagi acumulació de líquids que puguin danyar les seves arrels. El drenatge es pot millorar col·locant roques i sorra a la terra.


  • Adob

L’adobat pot efectuar-se cada quinze dies utilitzant un humus ideat per a arbustos florals.
En cas de plantar-se en el sòl, pot incorporar-se un compost amb una concentració de substrat del 30%. És important que hi hagi presència de matèria orgànica i humus de cuc, perquè obtingui els nutrients requerits per al seu sa creixement.


  • Plagues i Malalties

Tant les plagues com les malalties tenen poca incidència en la viola. L’eruga o els pugons poden afectar-la però es controlen amb fumigacions sistemàtica. Quan se la descura, pot veure’s afectada per Tielaviopsis, Cercospora o Alternaria.


  • Cultiu

La sembra de la viola es realitza a partir de la llavor, preferiblement finalitzant el mes d’agost. Es posarà en un espai protegit amb substrat fresc, procurant un ambient no major a 18ºC.
Requereix un sòl amb pH 6 i un fertilitzant suau quan la planta desenvolupi els primers sis lòbuls.
Si es conrea en el jardí, és aconsellable deixar una distància de 35 centímetres entre cadascuna perquè creixin a pler.


  • Usos

Són recomanades per cobrir els sòls dels patis i sembrar sota arbres de poc fullatge, perquè així la viola o pensament manté el jardí lliure d’herbes.
En la jardineria privada i pública s’acostuma a tenir-la en tests constituint esplèndids massissos multicolors.
També s’utilitza en la gastronomia, sent un complement fantàstic per les amanides.

4fce6bc9572c5161451672f01089e251--flower-food-martha-stewart-recipes