• Què és el Sedum?

El Sedum, també conegut comunament com a «uña de gato» en castellà o «crespinells» en català, és un gènere de plantes suculentes de la família Crassulàcia. Aquesta família es compon de quatre a 500 espècies i milers de varietats diferents. Les suculentes són plantes que emmagatzemen l’aigua en una part de la mateixa planta. El Sedum emmagatzema aquesta aigua en les fulles i és el motiu pel qual, sovint, parlem de fulles suculentes.

El metabolisme del Sedum difereix d’altres plantes. A la nit, el diòxid de carboni s’absorbeix a través dels estomes i es converteix en àcid màlic. Durant el dia, sota la influència de la llum solar, l’àcid málico es descompon i dóna lloc a la fotosíntesi. Per aquesta raó, els estomes de les fulles estan oberts solament durant la nit. Així, durant les hores calentes i seques del dia, pot mantenir tancats els estomes i la pèrdua d’humitat es minimitza.

Moltes espècies de Sedum s’originen en l’hemisferi nord i particularment al voltant del Mediterrani. No obstant això, es pot trobar sedum de forma natural en el nord d’Àfrica i en zones seques o fredes d’Amèrica del Sud, on l’aigua sol ser escassa.

tepepepd


  • Què és una coberta de Sedum?

Sota la denominació de coberta vegetal extensiva o coberta de Sedum, també incloem cobertes amb vegetació que més o menys s’autoreprodueix i que pot desenvolupar-se i mantenir-se durant més temps. En termes generals, les cobertes vegetals extensives tenen un grossor del substrat d’entre 4 i 15 cm i un pes per m2 de 30 a 220 kg.

Una coberta verda amb un pes de 30 kg/m2 es compon generalment solament de vegetació tipus Sedum, mentre que una coberta verda amb un pes de 220 kg/m2 es compon de vegetació biodiversa, com pot ser una mescla de varietats de sedum, gramíneas, plantes i flors silvestres i plantes hoste per a insectes pol·linitzadors.

En comparació d’una coberta verda intensiva, els costos d’instal·lació i manteniment d’una coberta extensiva són considerablement més baixos.


  • Què fa que el Sedum sigui tan adequat per a una coberta vegetal?

– El seu sistema radicular: el Sedum té arrels molt superficials, un requisit clau per a una coberta vegetal extensiva, considerant la poca profunditat de la capa de substrat.
– El Sedum és també resistent a la sequera.
– El Sedum necessita relativament pocs nutrients i un baix manteniment, en comparació d’altres tipus de plantes.
–  El Sedum és molt resistent a malalties i a l’atac d’insectes.
– El Sedum també és molt adaptable: a causa de la seva capacitat de variar el seu sistema metabòlic durant els períodes de sequera, el Sedum és capaç de sobreviure en condicions extremadament seques on altres plantes moririen. I, a més, el Sedum es recupera ràpidament quan torna a tenir aigua disponible.


  • Per què escollir les mantes Sedum Sempergreen?

Sempergreen porta a terme recerques sobre la qualitat de les varietats de Sedum i d’altres plantes per a cobertes vegetals extensives.  Sempergreen ha reunit uns amplis coneixements i experiències sobre les varietats de sedum i altres espècies de plantes. No totes les varietats de Sedum són adequades per a la seva aplicació en cobertes vegetals extensives o en un tapís vegetal de Sedum. Per exemple, les varietats de Sedum altes o de fulles grans són menys adequades, ja que les plantes poden trencar-se o danyar-se en enrotllar o estendre el tapís. Sempergreen selecciona solament les varietats de Sedum més adequades per al cultiu dels tepes vegetals. Així que pot estar segur que la seva coberta vegetal es mantindrà realment durant tot l’any.

La manta vegetal Sedummixmat de Sempergreen® es planta amb deu o dotze varietats diferents de Sedum. Les plantes es cultiven sobre una manta de fibra de coco i un substrat desenvolupat especialment per Sempergreen. En el moment de l’entrega el tepe està cobert sempre per un mínim del 95% de vegetació precultivada.

 

tipus de sedum

tepe final