Pertanyents a la família de les Balsaminàcies, és una planta molt carnosa, fràgil, de port mitjà. Les varietats que es conreen en l’actualitat tendeixen a ser molt compactes. Les seves fulles són en major o menor grau en forma de punta de llança. La seva bellesa resideix en la seva floració, abundant, espectacular, de gran grandària i de colors vius. S’usa com a Planta d’Interior i com a Planta d’Exterior. Se sol tractar com a Anual, és a dir, que es rebutja cada any.


  • Sòls i temperatures

Substrat neutre de drenatge moderat. No suporta el fred (evitar baixar de 15 °C). La temperatura ha d’estar entre els 13 i 23 graus centígrads. La seva tija es deteriora amb les gelades.


  • Reg i humitat

En el període primavera-estiu els regs han de ser abundants i freqüents, de manera que el substrat sempre estigui humit, però no xopat i anant amb compte que l’aigua no s’estanqui en el plat. Durant el període tardor – hivern els regs sensiblement minven en funció de la temperatura ambiental. No és aconsellable per a aquesta planta polvoritzar les fulles perquè una humitat foliar excessiva pot afavorir el desenvolupament de floridures i paràsits.


  • Llum

Col·locar en un lloc amb llum però no massa assolellat i florirà durant tot l’estiu.


  • Abonat

En el període primavera – estiu és oportú abonar una vegada a la setmana afegint un abonament líquid a l’aigua de reg. Durant els altres períodes els abonaments han de ser reduïts o suspesos si les temperatures són inferiors a 18 °C.


  • Trasplantament

Les Alegries es trasplanten a la primavera però només si és necessari, és a dir si les arrels han ocupat tot l’espai a la seva disposició. No s’han d’utilitzar tests de grans dimensions sinó una mica més grans que el precedent, ja que d’una altra manera desenvoluparien més l’aparell radical i donaria menys força a la floració.


  • Poda

Despunta les tiges joves a la primavera perquè ramifiquin (més brots significa més flors).


  • Plagues

Aranya roja, mosca blanca, pugons, etc.


  • Multiplicació

Es reprodueix per mitjà de llavors i d’esqueixos.
• Llavors: Es poden preparar entre finals d’hivern i principis de primavera. Quan la planta mesuri uns 5-8 cm ja es pot trasplantar a test o al sòl definitiu.
• Esqueixos: aprofita els retalls de la poda per fer esqueixos. Els esqueixos arrelen molt bé clavant-los en safates o tests amb compost. Si impregnes la base amb pols d’hormones d’arrelament, millor.


alegria guineana3

111