La Lantana és un arbust de fulla perenne o semi perenne (segons la zona climàtica), pertanyent a la família de les “verbenàcies”. És originària de les zones més càlides d’Amèrica i ens ofereix grans floracions durant tot l’estiu amb preciosos matisos de tons groc-taronja, vermell brillant o porpra. És una planta ideal tant per a massissos com per a tests, és poc exigent i fàcil de mantenir.
La principal particularitat de la lantana, és la varietat de colors de la flor en la mateixa planta i com tendeixen a canviar de tons segons passen els dies. Les seves flors apareixen en la primavera, i duren fins entrada la tardor. Les seves fulles poden ser de color verd clar o fosc, segons la varietat.

En finalitzar la floració, apareixen petites baies de color negre, les quals són comestibles quan estan madures i a més, és d’on obtindrem les llavors.

El gènere inclou poc més de 150 espècies, sent les més conegudes la Lantana ‘Camara‘.

flores-de-lantana-camara-1


  • Sembra i Plantació

Hem de plantar les lantanes durant la primavera, tan bon punt hagin passat les gelades. Podem fer-ho directament en terra (són ideals per a massissos grans, o també en tests que haurien de ser d’uns 30 cm de diàmetre com a mínim, encara que sempre això s’ajustarà depenent de la varietat que estiguem conreant.

Lantana-camara-fruit


  • Substrat

Les lantanes s’adapten pràcticament a qualsevol tipus de sòl sempre que tingui un bon drenatge, però agraeixen més d’un substrat abonat, sobretot per a la floració, mentre més pobra sigui el substrat, menys abundant seran les seves flors.


  • Temperatures

Aquesta bella planta és amant de les temperatures càlides, per la qual cosa, per mantenir la seva qualitat de fulla no caduca, no ha de fer massa fred. De tota manera, si la temperatura descendeix massa, pot perdre les fulles, però a la primavera tornen a rebrotar.


  • Il·luminació

És important que la lantana rebi sol, pot ser sol ple o sol parcial, però necessita una molt bona il·luminació. Si no la té, això es veurà reflectit en les poques flors que produirà.


  • Regs

Els regs han de ser moderats una o dues vegades a la setmana, de fet, és una planta que pot suportar bastant bé la sequera, sempre que estigui una miqueta protegida dels vents que poden ressecar més ràpid el substrat. Una altra cosa que hem de cuidar és no entollar el sòl, ja que podria provocar l’aparició de fongs, entre altres problemes. Si tenim dies de pluja, podem no regar, l’aigua de la pluja serà suficient.


  • Adobaments

A l’inici de la primavera podem començar a aplicar un adobament líquid per a plantes de flors (ric en potassi i nitrogen) incorporat amb l’aigua de reg cada 15 dies, això ens ajudarà a tenir una major floració i fullatge més frondós.


  • Poda

A mitjans de la tardor, podem retallar les branques a dos terços d’altura per formar una mata més compacta i densa. També es poden despuntar les branques abans que apareguin els brots per estimular la ramificació.


  • Multiplicació

Una sola planta de lantana pot produir milers de llavors, realment és una pena que siguin tan difícils de germinar, encara que si fos fàcil, acabarien convertint-se en un problema d’invasió. Perquè la llavor de lantana germini, hem de tractar-la de forma especial. Ja que en recollir el fruit i treure-li la polpa, s’han de refredar les llavors durant 6 setmanes a la nevera per simular el període d’hivern. Seguidament s’han de plantar amb substrat 50% torba i 50% sorra i deixar que creixin.

lantana


  • Plagues i Malalties

Hem d’estar atents a les mosques blanques observant la cara inferior de les fulles. Aquesta plaga pot acabar causant la mort de la lantana. Ruixar la planta amb aigua sabonosa.

Els àcars també poden aparèixer si l’atmosfera és molt seca. Usar un acaricida.