La gardènia

La gardènia

La gardènia és una planta de la família de les rubiàcies originària de la Xina, El nom científic de l’espècie més comuna és Gardenia jasminoides. És un arbust de fulles perennes de color verd clar, brillants i llises. Les seves flors són blanques, similars a les roses i s’usen comunament com plantes ornamentals. Una flor, col · locada en un gotet amb aigua, pot perfumar amb un intens i agradable aroma una habitació durant un parell de dies.

Descripció

 •   Fulles: És un arbust de fulla perenne , amb fulles carnoses , ovalades i de color verd fosc brillant .
 •   Flors : Posseeixen un to crema lleugerament groguenc i produeixen un intens i agradable aroma . Poden arribar a ser bastant grans , mesurant fins a 10 cm . de diàmetre .
 •   Tija : Presenta una estructura molt ramificada .
 •   Alçada : L’arbust , en conjunt , pot arribar a assolir els dos metres d’altura .

Cures

 •   Abonament : Sovint , requereix l’ajuda d’ abonaments rics en potassi perquè les seves flors siguin el més belles possible , i nitrogen , perquè adquireixi vigor quan s’està desenvolupant .
 •   Reg : Tot i que no hem de passar-nos d’aigua ni entollar el terra , haurem de mantenir el terreny humit . Es regarà menys en època de desenvolupament . El millor és utilitzar aigua de pluja sense calç , que sol tenir en gran quantitat la de l’aixeta . La clorosi , o l’esgrogueïment de les fulles , se sol deure a mancances de ferro en l’aigua.
 •   Llum : No requereix molta llum , i prefereix que aquesta no incideixi directament sobre ella , per això el millor és conrear-la en semiombra . Pot ser convenient que prengui una mica de sol de les hores en què la llum no és molt intensa.
 •   Temperatura : Els climes temperats i càlids són els ideals per a la Gardenia : entre 15 º C i 30 º C. Les temperatures fresques de les nits de finals de setembre serviran per afavorir l’aparició de flors durant l’hivern .
 •   Poda : Quan finalitza la floració , estem davant la millor època per podar si tenim ja un arbust consistent . Hem retirar les flors que s’han marcit , perquè la planta continuï tenint bones floracions en les següents temporades .
 •   Substrat : El millor sòl per conrear Gardenias és aquell que està ben drenat i és àcid , amb un pH d’entre 5 i 6,5 .
 •   Trasplantament : El trasplantat es realitza abans que comenci la brotadura , les plantes velles com a màxim cada 3-4 anys , tenint cura de no danyar les seves arrels . No s’ha de posar la planta a més profunditat .
 •   Multiplicació : La propagació de la Gardenia es pot fer per esqueixos ia través de cultiu in – vitro . A la primavera es pot multiplicar mitjançant esqueixos .
 •   Floració : Les flors apareixen entre maig i octubre .
 •   Temporada : Les temporades més adequades per al seu cultiu són la primavera i la tardor .

Altres dades d’interès
Plagues i malalties : Els perills més freqüents als quals s’exposa aquesta planta són l’atac d’àcars com l’aranya roja i la mosca blanca. La primera plaga es tracta d’uns insectes d’uns 0,5 cm que amb prou feines s’aprecien a simple vista i que ataquen les fulles originant un puntejat groc que de vegades provoca la caiguda de les mateixes . Aquests bestioles no suporten l’aigua , pel que és necessari polvoritzar la Gardenia de forma freqüent per acabar amb aquesta plaga .

Pel que fa a la mosca blanca , es tracta d’un petit insecte d’uns 2 mm que picoteja les fulles per absorbir la saba deixant un excrement que afavoreix l’aparició de fongs que ennegreixen les fulles, que queden embolicades en una substància enganxosa i brillant que acaba amb la seva caiguda . Un remei a aquest problema consisteix a rentar la planta amb abundant aigua i sabó o plantar prop espècies aromàtiques , que tenen un efecte repel · lent sobre aquest insecte .

Jardí o test : A l’hivern , convé tenir la Gardenia en un test per introduir-la al interior de la nostra casa i protegir així del fred .

Resistència al fred , a la calor ia la humitat : A l’estació hivernal , si tenim la Gardenia en un test , és millor protegir- a l’interior, ja que no suporta les gelades .

Possibles usos culinaris , salut , cosmètics : El major atractiu de la Gardenia és la seva ocupació com a planta ornamental en tests per la seva aroma i la bellesa de les seves flors . La seva fragància s’empra en l’elaboració de perfums , però també conté substàncies amb diverses propietats . D’ella s’extreu un pigment groc que evita l’oxidació dels aliments processats . També s’extreu un pigment blau fosc que s’utilitza com a colorant alimentari . L’àcid gardénico és utilitzat en medicina per provocar avortaments a principis de l’embaràs i de les seves fulles s’extreuen substàncies que s’empren en la medicina tradicional xinesa per tractar malalties com la leucèmia .

Curiositats
Encara que es tracta d’un arbust cultivat durant molts anys a Occident per les seves belles flors , en realitat , la Gardenia procedeix de llocs paradisíacs i exòtics . Els orígens es troben a Sud-àfrica i Àsia Oriental .

Hi ha dues varietats : l’asiàtica té per nom científic ‘ Gardenia jasminoides ‘ i és la més estesa a Europa . Procedent d’Àfrica és la ‘ Gardenia Thunbergia ‘ , que serveix de model genètic per a altres varietats de Gardenias . El seu nom prové d’un botànic suec , Thunberg .9 JARDÍ
0