Com instal·lar i decorar un estanyol al teu jardí

Com instal·lar i decorar un estanyol al teu jardí

Existeixen nombrosos elements per a decorar el jardí i fer-lo més atractiu i original. Un d’ells és l’estany artificial, una bonica forma d’ocupar espais que no tinguin cap utilitat específica.

Abans de començar la seva construcció, convé assegurar-se que l’espai emprat no s’usa per a res, per a això, prèviament, es pot marcar aquest amb una corda per tal de visualitzar-lo i establir la mesura idònia.

No convé oblidar que cada estany és diferent als altres, pels elements que es col·loquin al seu interior i per la forma que adquireixi. Per aquest motiu, cal pensar en profunditat com es construirà i com es decorarà abans de proporcionar un lloc i una forma concreta.

Escollir el lloc

Convé saber que els espais triats han d’estar situats en un lloc on rebin la llum solar almenys durant 4 o 6 hores al dia, perquè les plantes i l’aigua conservin les seves bones condicions. Pel mateix motiu, no s’ha de situar al peu d’algun arbre, ja que aquest acomiadarà fulles o altres elements vegetals sobre l’aigua i poden ser font d’algunes infeccions. En el cas que a la casa habitin nens, convé protegir l’estany mitjançant una tanca.

Com instal·lar-lo

Si et decideixes a incorporar aquest element a casa teva, pots recórrer a les lones que t’oferim al 9jardí Amb elles, tindràs l’avantatge de poder donar la forma i la mida desitjats, així com la profunditat que requereixi, depenent de la decoració que es vagi a emprar. El primer pas en la instal·lació consisteix en tallar la gespa amb una profunditat de 10 cm. i en forma de rectangle.

 A la part de l’estany que es decideixi dedicar exclusivament a l’aigua, la profunditat ha d’assolir els 20 o 30 cm, mentre que, en un segon pas la zona restant s’ha de donar la profunditat final desitjada. Així, un cop finalitzat, l’estany ha de tenir 60 cm. de profunditat, ja que 20 d’ells estaran ocupats per una base de sorra, terra vegetal i graveta.

 El següent pas consisteix a col·locar la lona que formarà la base de l’estany, per a això prèviament cal assegurar-se que les parets hagin quedat completament llises i que no hi ha cap objecte capaç de trencar la lona, com les arrels dels arbres adjacents . Un cop col·locada, s’ha de estirar deixant que es posi de forma lenta i procurant que quedi una petita part per fora, al voltant de tot el buit, per tal de poder fixar-la i assegurar-la. Tres o quatre dies després d’haver omplert el buit d’aigua, quan s’hagi ubicat correctament la lona, s’ha de procedir a la fixació de la mateixa, plantant gespa per sobre de la vora que havia quedat a la part exterior.

 No obstant això, hi ha una altra manera d’instal·lar-lo: la col·locació d’un estany prefabricat de plàstic que podreu adquirir al 9jardí.

 Com decorar-lo

Existeixen múltiples formes de decorar l’estany per fer-ho atractiu. No obstant això, sempre convé respectar el sistema ecològic, per a això convé dividir l’espai en, almenys, dues zones: una per a plantes palustres o aiguamolls i una altra per a peixos i plantes aquàtiques. Una altra part essencial en la decoració és la col·locació de pedres naturals o rajoles artificials al voltant del mateix. Aquestes es poden combinar amb gespa, gramínies o juncs per tal d’inserir l’estany en l’entorn natural del jardí.

 Per la seva banda, la terra que formi la base del fons ha de ser argilosa i amb un gruix de, aproximadament, 20 cm. Així mateix, cal tenir cura de la qualitat de l’aigua perquè la vida que es creu en l’estany gaudeixi de la millor salut possible. Per aquest motiu, s’ha d’escollir l’aigua més adequada, depenent del lloc en el qual es trobi el jardí. Així, si l’estany s’instal·la en una zona industrial, convé que l’aigua no sigui pluvial, de rierol o estany natural. A més, cal mantenir l’aigua neta i en condicions òptimes per afavorir la vida a l’estany.

 Por altra banda, existeixen nombrosos complements que es poden afegir a l’estany per tal de donar-li originalitat i bellesa. Un dels més emprats són les cascades, que a més de ser ornamentals proporcionen oxigen a l’aigua. A més, la seva instal·lació és senzilla, ja que es pot fer mitjançant la col·locació d’algun tipus de pedra natural o artificial i la creació d’un curs d’aigua, mitjançant una bomba normal de circulació.

 Una altra possibilitat és la inclusió d’una font, sempre que no existeixin nenúfars, ja que són incompatibles. Finalment, cal assenyalar que a la nit és molt decorativa la il·luminació de l’estany. Aquesta es pot situar dins del mateix buit o en la part exterior, amb focus que il·luminin l’aigua. No obstant això, convé saber que les llums subaquàtiques perjudiquen el ritme natural de la vida de l’estany.

 Les plantes

Una part essencial de la vida que es crea en un estany artificial són les plantes, ja que compleixen una funció ornamental i una altra útil, la dificultat que creixin algues dins d’aquest espai. A més, són imprescindibles per a la vida dels peixos, per la seva funció subministradora d’oxigen.

nenufar-668x400x80xX

 Hi ha moltes espècies que es poden emprar en la decoració: per exemple, les anomenades submergides, la principal funció és donar protecció a la fauna aquàtica. Cal tenir en compte que, a la tardor, aquestes disminueixen considerablement, per tornar a brotar a la primavera. Un altre tipus de planta ideal per situar aquí són les flotants que, per la seva floració i aspecte exòtic, ofereixen una bellesa especial a qualsevol espai. Sempre viuen per la superfície aquàtica, encara que les seves arrels s’estenen cap al fons de l’aigua i algunes solen arrelar a terra de l’estany.

 També hi ha plantes amb fulles flotants que neixen d’un tubercle enterrat al fons de l’estany, però les llargues tiges pugen fins a la superfície on es poden veure les seves belles flors. L’inconvenient és que tenen unes fulles molt grans que ocupen molt espai a la superfície aquàtica, pel que en ocasions entorpeixen el desenvolupament d’un altre tipus de vida. Finalment, cal assenyalar que una de les plantes més apreciades en aquests espais, per la bellesa de la seva flor i el seu colorit, és el nenúfar. A això cal afegir que la seva floració és molt llarga (des del començament de l’estiu fins a finals de la tardor), pel que són de gran utilitat ornamental en llargs períodes de temps.

 Al 9jardí trobaràs una àmplia gamma de plantes aquàtiques per embellir el teu estany.

 Els peixos

El més òptim és que l’estany inclogui una barreja de peixos d’espècie apropiada per a aquest tipus de vida i que siguin compatibles entre ells. A més, aquests compleixen un important paper en el cicle de vida natural de l’estany. Per mantenir el bon estat de salut d’aquests animals, cal proporcionar-los una alimentació adequada, que ha de ser principalment nutritiva. Així mateix, cal saber que, per a les espècies tendents a remoure molt el fons, convé establir un sòl de graveta i terra argilosa per tal que l’aigua no sembli tèrbola constantment.9 JARDÍ
0