La Santolina és una preciosa planta que a més de tenir un valor ornamental molt interessant, posseeix propietats medicinals que no es poden ignorar. És molt fàcil de cuidar i de mantenir, tant és així que no només és apta per a principiants sinó que, si es planta en el sòl, a partir del segon any no necessitarà amb prou feines atenció.

La nostra protagonista, el nom científic del qual és Santolina chamaecyparissus, és un subarbust pertanyent a la família Asteraceae. Creix de forma natural en el sud d’Europa, nord d’Àfrica i a Amèrica del Nord, en els vessants argilencs o pedregoses. És una planta fàcil de distingir: creix fins a aconseguir una altura d’entre els 20 i els 70 cm i té nombroses tiges primes pel qual creixen les fulles, que són de color verd grisenc. Aquestes són estretes, lineals, dividides, i molt aromàtiques. La seva olor és similar a la camamilla. Durant l’estiu brollen caps hemisfèrics amb flors de color groc.

 

santolina1

 • Ubicació

És important que li doni la llum del sol de manera directa, si pot ser durant tot el dia. En semisombra podria tenir un creixement pobre. Tampoc es recomana tenir-la dins de casa, excepte si es té una habitació en la qual entre molta llum natural.


 • Sòl o substrat

Independentment de si es vol tenir en test o en el jardí, la terra ha de tenir bon drenatge. En el cas que no sigui així, és a dir, que l’aigua que tirem trigui més de 2 minuts a filtrar-se, s’ha de barrejar amb perlita, pómice o qualsevol altre material similar a parts iguals.


 • Reg

Poc freqüent. Bastarà una o dues vegades per setmana. Si li tenim posat un plat sota, li llevarem l’aigua que sobri al cap de deu minuts d’haver regat.


 • Abonat

Com és una planta que es pot aprofitar com a medicinal, és aconsellable abonar utilitzant abonaments orgànics, com el guano, fem o humus. Si està en test, recomanem usar-los en format líquid per no dificultar el drenatge.


 • Plantació o trasplantament

A la primavera, quan el risc de gelades hagi passat.


 • Poda

Cal llevar les flors marcides, i anar retallant les branques perquè la planta pugui veure’s ben bonica.


 • Multiplicació

Si volem obtenir nous exemplars, podrem fer-ho a partir d’esqueixos tendres a la primavera i esqueixos madurs a la tardor. Impregnem la base amb hormones d’arrelament i els plantem en un test amb substrat porós, com a torba negra barrejada amb perlita a parts iguals.


 • Plagues

És susceptible a l’atac de pugons, que es poden combatre amb oli de neem.


 • Rusticitat

Pot conrear-se sense problemes en l’exterior en aquelles zones on es produeixen gelades de fins als -5 °C.


 • Usos de la santolina

Ornamental: Es pot plantar en els jardins, ja sigui per delimitar camins, juntament amb altres plantes que creixin fins a la mateixa altura, o per donar un color diferent. En test es pot tenir decorant la terrassa, la balconada o qualsevol racó.

Medicinal: Té propietats digestives, antiespasmòdiques, antiinflamatòries, vermífugues, emmenagogues, antisèptiques i expectorants. S’utilitzen els caps amb flor per a infusió de la mateixa manera que la camamilla. En ús extern s’utilitza en decocció per donar més vigor al cabell i també per aclarir-ho.

 1. Antiespasmòdic: Calma els espasmes o contraccions nervioses i musculars.
 2. Antiinflamatoris: Disminueix la inflamació dels òrgans.
 3. Antisèptic: Combat la proliferació de bacteris i uns altres en els processos infecciosos.
 4. Digestiu: Facilita la digestió.
 5. Emmenagog: Afavoreix o regularitza la menstruació.
 6. Expectorant: Expulsa les secrecions pulmonars per mitjà de la tos.
 7. Vermífug: Expulsa o mata els cucs intestinals.

 • Curiositats i altres usos

Els ramillets florits guardats en els armaris actuen eficaçment contra les arnes (polillas), per aquest motiu se li conegui també popularment amb el nom de “guarda-roba”.

En l’hort és un excel·lent repel·lent contra insectes.

 

santolina