Els colors de la tardor

Tots hem quedat captivats alguna vegada pels colors de la tardor. Però per què les fulles dels arbres canvien de color? D’on vénen aquests grocs, taronges i vermells embriagadors?

Les fulles contenen clorofila. Aquest és el pigment que capta la llum i possibilita la fotosíntesi, o sigui la fabricació de glucosa. La clorofil·la és verda, i és la responsable del color verd  de les fulles.

Quan l’estiu acaba i arriba la tardor, els dies es fan cada vegada més curts i la llum és cada cop menys intensa. Aquesta és la manera com els arbres “saben” que s’han de preparar per l’hivern.
A l’hivern no hi ha prou llum o aigua per fer la fotosíntesi. Els arbres descansaran i viuran amb l’aliment que van emmagatzemar durant l’estiu. Així, a la tardor comencen a tancar les seves fàbriques de menjar.

La clorofil·la de les fulles desapareix i, poc a poc, a mesura que el seu color verd s’esvaeix, comencem a veure colors taronges i vermells . Aquests colors ja hi eren durant l’estiu, però no els podíem veure perquè quedaven coberts pel verd de la clorofil·la.Provenen de les xantofil.les i els carotens, substàncies que també participen en la fotosíntesi absorbint la llum que la clorofil.la no pot absorbir, i que a més tenen una funció protectora antioxidant.

I els altres colors? Els vermells brillants i els liles corresponen a substàncies fabricades exclusivament a la tardor. Són antocianines, potents antioxidants. En alguns arbres, com els aurons, la glucosa queda atrapada a les fulles quan la fotosíntesi s’atura. La llum del sol i les nits fredes de la tardor fan que la glucosa es torni vermella. El marró que apareix en les fulles d’alguns arbres, com els roures, prové de productes de desfeta que s’acumulen a les fulles.liquidambar_styraciflua_fulles_variacio_color_web_ufei

Per què un arbre inverteix energia en produir aquests pigments si les fulles estan a punt de caure? Alguns científics pensen que les antocianines ajuden els arbres a conservar les fulles una miqueta més.

Els pigments protegeixen les fulles del sol i redueixen el seu punt de congelació, donant-les protecció davant el fred. Les fullesromanen més temps a l’arbre i així els sucres, el nitrogen i altres substàncies valuoses poden ser evacuades abans que la fulla caigui. Un altre possible motiu és l’eliminació de competidors: quan les fulles cauen, les antocianines impregnen el sòl i impedeixen que altres espècies de plantes creixin a la primavera.

ELS ARBRES MÉS ESPECTACULARS A AQUESTA ÈPOCA SON:

  • ACER ROIG

Acer-rubrum

  • GINKGO BILOBA

Ginkgo-biloba

  • ARBRE DE KATSURA

Cercidiphyllum-japonicum

  • LIQUIDAMBAR

blog_liquidambar2_DSC_5971

Web d’origen: http://blocs.xtec.cat/naturalbloc/info/0