La Tillandsia

La Tillandsia és una espècie aèria originària del continent americà. Es distribueix des d’Estats Units fins a les regions de Mèxic i algunes Illes del Pacífic. En el seu hàbitat natural es pot trobar tant en els deserts com en els boscos tropicals.


  • DESCRIPCIÓ 

La Tillandsia, també coneguda com a clavell de l’aire, és una espècie aèria que es caracteritza pel seu creixement. Es tracta d’una planta epífita o, dit d’una altra manera, es desenvolupa “abraçada” a una altra espècie, normalment arbres de major grandària.

Tal com s’ha esmentat, aquest clavell es pot trobar tant en els deserts com en els boscos tropicals. Un fet que ens dóna entendre que no són molt exigents quant al clima i a les temperatures. Però això, ho veurem més endavant.

És una planta perenne que pot arribar a mesurar uns 8 metres de longitud.

La seva tija, penjant formant brins molt prims, està molt ramificat. Quant a les seves fulles, cal assenyalar que són molt estretes, més amples a la base i una mica corbades. Poden arribar a tenir uns 5 cm de llarg i la seva superfície és molt escamosa.

La Tillandsia té una flor formada per 3 sèpals units a la base. La corol·la de les inflorescències compta amb 3 pètals estrets, de fins a 11 mm de llarg i pot ser de color verd o blau. La floració pot arribar a perllongar-se durant molts mesos o, per contra, pot ser molt breu.

Potser la seva característica més important sigui l’absència d’arrels, en tractar-se d’una espècie epífita, gairebé no desenvolupa cap. De fer-ho, les poques que apareixen tenen com a objectiu principal la fixació de la planta, no l’absorció de nutrients o aigua (que és el que passa amb la majoria d’espècies).

Així mateix, és important esmentar que la Tillandsia, encara que es fixa a altres espècies (normalment arbres de gran grandària), no és una paràsita. El que necessita per sobreviure i desenvolupar-se correctament ho obté dels voltants i no de l’hoste sobre el qual creix.

La Tillandsia és una espècie extremadament senzilla de conrear i, encara que no és exigent pel que fa a certes condicions de cultiu, sí que requereix que es compleixin uns factors per desenvolupar-se adequadament.

6


  • LA LLUM

El clavell de l’aire prefereix habitar en zones en les quals la llum del sol arribi de forma indirecta (sobretot en l’estiu). Sí que accepta el sol directe en l’època d’hivern.

Si has decidit plantar-ho en interior, has de saber que prefereix estar prop d’una finestra assolellada i l’aire lliure en el període de més calor.

4


  • EL REG 

Les Tillandsies no necessiten gairebé aigua per sobreviure, però sí que requereix una certa humitat.

El reg es pot fer usant aigua de pluja o aigua mineral. Si no hi ha altre remei, la de l’aixeta.

A aquesta planta li agrada ser polvoritzada diàriament, sobretot a l’estiu.


  • L’ABONAT 

La Tillandsia s’ha de fertilitzar cada 15 dies aproximadament. Per a això, cal aplicar el fertilitzant diluït en l’aigua que s’usi per polvoritzar.

Abans de procedir amb això, assegura’t que estàs usant el producte adequat. Si no ho tens clar, pregunta a un professional de 9 Jardí.


  • LES PLAGUES I LES MALALTIES 

Encara que és una planta poc exigent i de fàcil cultiu, la Tillandsia no està exempta de sofrir alguna malaltia o veure’s afectada per alguna plaga. Les conseqüències són molt negatives. Hi ha ocasions en les quals la planta arriba a morir. Per això, no està de més conèixer els causants d’aquestes malalties i els efectes que poden tenir en aquests clavells aeris.

Aranya vermella: La plaga més significativa que pot afectar a les plantacions de Tillandsies és la de l’aranya vermella. Aquest àcar ataca a la planta quan els ambients són molt secs. Se situa en el revés de les fulles, i des d’aquí s’alimenten de la saba i les cèl·lules del clavell. Sabràs que el teu cultiu està afectat quan observis que les Tillandsies es tornen grogues. Una vegada que l’aranya vermella ha atacat, la planta és vulnerable enfront dels atacs de patògens com per exemple els fongs o els bacteris.

La solució? La prevenció és un factor clau. Rega adequadament, duu a terme l’abonament i ofereix la millor quantitat de llum. Si la prevenció falla, es recomana ruixar sabó potàssic. Aquest estova l’esquelet de l’aranya, fent que finalment mori.

43641685_2013787101978048_7266880048295051264_n0