Ara és el millor moment per plantar els arbres fruiters. Al 9 JARDÍ disposem d’una gran varietat de fruiters en contenidor i en bossa.  

Són arbres que es caracteritzen principalment pel seu fruit, és a dir, el que produeixen són fruites. Moltes d’aquestes fruites són presents a la nostra dieta.

Podríem incloure en aquesta categoria als famosos i saludables fruits secs.

Com en la majoria de tipus de plantes hi ha multitud de varietats de fruiters, alguns més apropiats per a climes humits mentre que altres són més adequats per a entorns prominentment secs. En definitiva podem trobar tipus d’arbres que s’adapten a la majoria de les regions i climes que existeixen al planeta.

 

Cultiu dels arbres fruiters:

Per norma general els fruiters necessiten un terreny ric en matèria orgànica i drenant. La ubicació del terreny hauria ser de sol total ja que el fruiter necessita molt de sol per la floració i sobretot la formació de la fruita.

Plantació:

Els arbres es venen en 4 formats

  • Arrel nua
  • Amb cepelló
  • Amb bossa
  • En test o contenidor

Els d’arrel nua només estan disponibles a la tardor i a l’hivern. Són els més barats i fàcils de manejar, però un percentatge d’ells no s’agafarà, potser 7 de cada 100 plantats morin com a mitjana.

En contenidor, generalment un test de plàstic negre, es venen durant tot l’any. Són més cars que a arrel nua, però no es perd gairebé cap a la plantació.

 Adob

Barreja homogèniament la terra extreta amb 4 o 5 quilos de fems o compost. També es pot aportar en el moment de la plantació fertilitzants minerals, però és opcional, l’important d’inici és l’adobat orgànic.

Tractaments:

Tractaments preventius amb oli i coure, després de la poda i amb suficient antelació a l’inici dels primers brots, mullant bé branques i tronc, són recomanables pel seu caràcter profilàctic, especialment si durant l’any precedent es va patir algun atac de particular virulència.

Es recomana el tractament de fruiters a l’hivern després de la poda, ja que ens aportaran una acció insecticida general amb uns resultats molt efectius contra pugons, cotxinilles, àcars, mosques blanques i trips.

Poda:

És un dels processos més importants que podem oferir a aquestes varietats de plantes. Eliminar determinades branques ens permet conservar el fruiter en el millor estat possible i en un futur afavorir i augmentar la recol·lecció de fruites.

– Poda de formació

Es realitza durant els 3 o 4 primers anys que van des que es planta fins que entra en producció. És gairebé imprescindible fer-la i el seu objectiu és aconseguir una forma adequada per a l’arbre.

– Poda de neteja

Consisteix a treure elements indesitjables com branques seques, xucladors, branques que embullin la copa, etc. Aquesta poda és necessària en totes les espècies i durant tots els anys de la vida de l’arbre, sigui fruiter o arbre ornamental.

– Poda de fructificació

L’objectiu de la poda de fructificació és renovar les formacions de l’arbre que porten la fruita per unes altres que portaran la collita de l’any següent, ja que aquelles s’han esgotat.

IMG_5907 IMG_5909