Gerani Randy

El Gerani Randy (Pelargonium Crispum Randy) és una planta molt decorativa per les seves fulles dentades i per les seves abundants flors de color blanc i rosa. Floreix des de finals de primavera fins a tardor. El gerani creix en sòl fèrtil, humit i ben drenat encara que és resistent la calor i suporta molt bé la sequera. Pot aguantar gelades però si són llargues i persistents requereix protecció, per la qual cosa és habitual conrear-ho en test i traslladar-ho a l’interior en nits fredes o durant l’hivern.

 


  • Il·luminació:

Sol, sí, però millor si té una mica de protecció en les hores centrals del dia a l’estiu. En climes molt calorosos està millor en semi ombra. Dins de casa es poden conrear en una finestra orientada al sud perquè rebi molta llum i sol part del dia. L’ombra provoca que la planta s’espigui. A més, dóna poques flors.


  • Temperatura:

Els geranis són fredolics i no resisteixen les gelades (temperatura per sota de 0 °C). En climes de gelades cal protegir-los del fred. Si estan en test, a mitjan tardor fica’ls a casa i posa’ls en una habitació lluminosa, sense calefacció i ben ventilada.


  • Trasplantament:

Principalment a la primavera.


  • Reg:

Vol poca aigua, l’excés podreix les tiges. Odia les embassades. Bon drenatge. Evita mullar les fulles i les flors en regar, podrien cremar-se amb el sol. La quantitat d’aigua vària del nord d’Espanya al sud.


  • Abonat:

Abonar cada 10-15 dies a l’estiu i cada mes a la primavera i tardor.


  • Podes:

Al final d’hivern o principis de primavera dóna-li una poda severa prop del sòl. D’aquesta forma estimularàs l’emissió de nous brots. Aprofita el material per a fer esqueixos. Despunta amb freqüència perquè emeti brots laterals, quantes més tiges, més flors.


  • Multiplicació:

Cada any fes esqueixos per a obtenir nous exemplars i anar renovant els vells, que van degenerant. Els exemplars joves floreixen més i millor, pots fer-ho en gairebé qualsevol època de l’any, ja que arrelen amb facilitat, encara que la millor època és a la tardor. Aprofita restes de la poda, sempre que sigui material sa, per descomptat. Talla esqueixos d’uns 10 cm just per sota d’un nus. Elimina les fulles inferiors i deixa les dues fulles de l’extrem i posteriorment planta amb torba.


  • Malalties:

Prevenir l’eruga del gerani amb antitrepadors del gerani (Productes flower) una vegada al mes. És una eruga que penetra a l’interior del tronc, el seu tractament és recomanable més com a preventiu tots els mesos que com a curatiu. En plantes molt atacades és recomanable la seva destrucció.

110