En els cultius solen aparèixer unes taques petites en les fulles causades per un diminut insecte anomenat trip.

Si sacsegem la planta, veiem un insecte alatmoure‘s d’una branca a una altra. Són els Trips. Poden afeblir a la planta i ser una font d’infeccions i virus que danyessin el teu cultiu.


  • Què són els trips?

El trip és un insecte alat d’1 a 2 mm, pertanyents a la família de les Tisanopteres, es reconeixen aproximadament 5600 espècies diferents, sent les més comunes les que apareixen en les plantes de l’hort, Frankliniella Occidentalis, la més habitual, va aparèixer a Almeria en 1986, procedent de Califòrnia a través d’Holanda instal·lant-se en diverses plantes com els tomàquets. En segon lloc Thrips tabaci habitual en els cultius de ceba de la península.

234


  • Com identificar una plaga de trips?

Els trips s’identifiquen fàcilment, els pot observar si mous la planta, saltant o volant d’una branca a una altra. Se solen trobar sobretot en la punta de les tiges (copa) i sobre les fulles superiors. A simple vista s’observa un insecte de color blanc, gris, vermell, groc o marró.
A diferència d’altres insectes mossegadors els trips no segreguen melassa que segreguen plagues com la mosca blanca, això resulta útil per a diferenciar a les plagues.
Trobaràs les mossegades blanques o groguenques no uniformes i excrements en forma de punts negres. Els trips a més solen mossegar en la part més pròxima a la vora de les fulles, a diferència de l’aranya vermella que mossega per tota la fulla i mosques blanques que prefereixen les nervadures.


  • Reproducció de la plaga:

Són molt habituals en exterior i en hivernacles i menys en cultius d’interior (encara que poden aparèixer i reproduir-se amb facilitat). Més habituals a la primavera que a l’estiu
Es reprodueixen sexualment o per partenogènesis és a dir té la capacitat de reproduir-se sense necessitat de la cèl·lula sexual masculina. Una femella si no és fecundada per un mascle, només produeix femelles per partenogènesis, si és fecundada per un mascle, produeix mascles i femelles.

Una femella de trip pot arribar a posar entre 30 i 300 ous depenent de l’espècie, la temperatura i la humitat. A menor humitat menor quantitat d’ous que resulten viables.

Cicle vital dels trips:
Solen començar a aparèixer a la primavera. Es desenvolupen quan la temperatura és superior a 15 °C i inferior a 36 °C.

Els trips passen pels següents estats vitals: ou (3-5 dies), dos estats de larva (8 dies aprox), pupa (pre-nimfa i nimfa, 4-5 dies) i adult (20-75 dies).

Ou: Els ous que dipositen els trips femelles adults són de color groguenc, grandària diminuta. Mesuren entre 150 i 250 micres, les femelles insereixen els ous en el teixit vegetal. Els ous tarden de 3 a 5 dies a fer eclosió.
Larva: La fase larvària dels trips comença amb un color gris perla i a mesura que es desenvolupa es va tornant color ocre. Triga uns 8 dies a arribar a l’estat pupa. Existeixen dos estats larvaris, en tots dos, el trip s’alimenta de forma activa mossegant les fulles de la planta.
Pupa: Durant l’estat de pupa se sol traslladar al substrat i passa per dos estats pre-nimfa i nimfa. Mentre està en terra en estat de pupa no s’alimenta, completa aquest estat en 4/5 dies.
Adult: Els trips adults retornen al cultiu a alimentar-se, reproduir-se i ponent ous. Un mascle pot viure entre 30 i 50 dies i una femella entre 40 i 75 dies.


  • Danys que produeix el trip:

Els trips en estat larvari absorbeixen la saba, afeblint a la planta siestà en creixement, aquest es para o es fa menys vigorós. Si estan en floració, la retarda i redueix el volum dels cabdells. A més provoquen estrès negatiu, la qual cosa frena el creixement i la floració.

345


  • Prevenció

La prevenció contra una plaga es basa a fer les coses bé: un reg adequat a planta i clima, un adobat orgànic sòlid d’alliberament lent, cenyir-se als calendaris de sembra recomanats, orientar correctament el nostre hort per a obtenir les hores de sol necessàries i sobretot elevar el màxim possible la biodiversitat, plantant el nombre més gran de plantes possibles i atenent compatibilitats entre elles, la qual cosa enfortirà molt la resistència del nostre hort a tota mena de plagues i malalties, possibilitant la vida també de major varietat de bestioles beneficioses.

També és important la vigilància, com més assíduament observem l’estat de salut de les nostres plantes, mirem el revés de les fulles i el seu vigor, reduirem el risc de patir qualsevol plaga.

Recorda que l’objectiu no és “eliminar” al trip, sinó evitar que el nostre hort sofreixi massa danys sense satisfer-lo d’insecticides ni productes químics agressius.


  • Tractament

Si els mètodes de prevenció fallen i les poblacions de trip corren perill de descontrolar-se probablement hem de recórrer a algun producte ecològic de protecció que ajudi la planta a combatre al paràsit, parar i eliminar la plaga.

L’ideal seria retirar el trip manualment sent la tècnica més innòcua, ho podem fer si és poc i molta la nostra paciència però resulta complicat, ja que és un insecte molt petit i la seva retirada minuciosa s’antulla pràcticament impossible per petita que sigui l’escala del nostre hort tret que la nostra vigilància sigui gairebé diària molt precisa.

Un dels productes més efectius en la lluita contra el trip és el sabó fosforic, aquest té la propietat d’estovar l’exoesquelet dels insectes, aquests queden molt afeblits i acaben morint, a més és un producte natural i innocu per a la salut.

456