Són diminuts insectes millor coneguts com a saltafulles o xitxarretes, la majoria posseeixen vistosos colors i curioses formes que agraden molt a les persones. Algunes espècies són considerades plagues molt nocives per a les plantes i unes altres poden ser beneficioses.

Els Cicadèl·lids són insectes menjadors o xucladors de plantes distribuïts a tot el món.

Se’n diu xitxarretes perquè emeten sons similars als que fan els grills, encara que no tan forts perquè és un so de baixa intensitat que emeten per vibració d’uns òrgans anomenats timbals que posseeixen a la base del seu abdomen.

Els Cicadèl·lids són insectes de variats i bonics colors o patrons de colors, poden ser verd, groc, groc verdós, cafè, etc. La forma del seu cos és allargada i mesuren entre 3 i 15 mm de longitud.

Les nimfes i adults posseeixen antenes curtes. Tenen dos ulls simples en la part superior frontal del cap. Potes de 3 segments, fèmurs anteriors amb espines i ales anteriors no tan gruixudes.

Posseeixen una característica única; Produeixen brocosomes per a protegir-se i protegir els ous dels seus enemics i dels agents patògens que els poden afectar com virus, bacteris, fongs i una sèrie de paràsits que ataquen els seus ous.

La seva reproducció és sexual i són ovípars. Les femelles fan petits talls que travessen les venes de les fulles i les tiges per a dipositar allà els seus ous.


  • Cicle de Vida dels Cicadèl·lids

El seu cicle de vida triga entre 40 i 45 dies a completar-se depenent de les condicions climàtiques. En algunes regions el seu cicle de vida dura entre 21 i 28 dies i poden arribar a tenir fins a 6 o més generacions en un any.

En llocs freds, els Cicadèl·lids passen l’hivern entre la mala herba. A la primavera quan mor la mala herba emigren cap a prades pròximes.

Els ous dels Cicadèl·lids passen l’hivern sobre la planta i quan arriba la primavera neixen les diminutes i inquietes larves. Neixen amb molta gana i ràpidament s’introdueixen en els brots tendres de les plantes i comencen a alimentar-se en grans quantitats perquè el seu desenvolupament és molt ràpid.

Les nimfes s’alimenten de la mateixa planta i de la mateixa forma que els adults. Per a arribar a ser adult passen per 5 estats nimfàtics i ja d’adults poden arribar a viure entre unes setmanes a uns mesos.

Es reprodueixen durant l’estiu i ponen els seus ous sobre les plantes que seran novament infestades en la següent primavera.


  • Alimentació dels Cicadèl·lids

Alguns Cicadèl·lids s’alimenten de saba d’una gran varietat de plantes, uns altres de les cèl·lules del mesòfil de les fulles i uns altres inclouen també en la seva dieta petits insectes com a pugons.

Els Cicadèl·lids solen veure’s immòbils, agrupats o alineats en fila índia al llarg de les fulles o tiges de les plantes mentre s’alimenten. Insereixen en les fulles o tiges el seu llarg estilet o trompa en forma d’agulla i succionen grans quantitats de saba d’on obtenen l’aliment que els brinda energia.

Els que s’alimenten de la saba del floema (saba elaborada) excreten un líquid ensucrat mentre que els que s’alimenten de saba del xilema (saba bruta o pura) eliminen molta aigua.


  • Com eliminar-lo

Comprova si hi ha signes d’infestació, sobretot si el clima és càlid i sec. Quan es donen aquestes condicions, els Cicadèl·lids solen xuclar la saba perquè tenen set. O, dit d’una altra manera, és l’època de l’any en la qual són més visibles. Inspecciona la part inferior de les fulles, perquè aquests insectes s’amaguen en sentir perill.

– Insecticides

Usar un insecticida dissenyat específicament per a matar Cicadèl·lids és una forma efectiva de desfer-se d’aquesta plaga. Però assegura’t d’usar un insecticida que no sigui químic o sintètic si la planta no és ornamental i és pel seu consum. Tria un producte a base d’ingredients naturals, per a assegurar que no produeixi efectes nocius en el teu cos.

Aquest insecticida pot polvoritzar-se directament sobre els Cicadèl·lids o en les zones on solen trobar-se. Aplica-ho en la cara inferior de les fulles i en els laterals.

–  Sabons anti Cicadèl·lids

Si no ets un gran fan dels esprais insecticides, pots usar un sabó insecticida, com el sabó fosfòric. Es tracta d’un remei efectiu per a matar Cicadèl·lids, ja que afebleix la seva closca externa. Tampoc causa cap mal a les plantes i animals que hi ha el voltant. Un altre aspecte interessant d’aquests sabons és que no deixen molts residus. No obstant això, assegura’t de cobrir tota la zona adequadament, ja que aquests sabons s’evaporen fàcilment en l’aire.

– Oli de Neem

L’oli de neem és un altre assassí eficaç de Cicadèl·lids, d’origen natural, i és més potent que els altres. Per aquest motiu, has de ser més acurat en usar aquest producte. Un altre aspecte a tenir en compte és que deixa una olor i sabor desagradable en les plantes circumdants, així que assegura’t de no ruixar-ho accidentalment sobre altres plantes.

– Marietes

No totes les bestioles són dolents per al teu jardí. De fet, alguns són uns aliats feroços que poden ajudar-te a protegir el teu cultiu. Un exemple d’això són les marietes, que pots introduir o atreure el teu jardí per a combatre una infestació de Cicadèl·lids.

Les marietes es menjaran encantades aquests petits monstres com a part de la seva dieta principal. Però lamentablement les marietes poden marxar volant en un o dos dies. Pensa a comprar suficients per a causar danys greus als Cicadèl·lids durant almenys una setmana.

 

leafhopper-1626589_960_720

 

2423088731_1843147d73_z

 

leafhopper-562118_960_720