El Còleus Mainstreet

El Còleus és una planta d’origen tropical utilitzada des de sempre per a decorar l’interior de les nostres cases. Els motius són obvis, no hi ha més que veure la tremenda bellesa de les seves fulles variejades. Conreada sobretot en interior per la seva escassa tolerància al fred, també és possible en exteriors on el clima ho permet.

El Còleus és una de les plantes més habituals en les llars de tot el món. La raó de tanta popularitat no és un secret, les fulles semblen pintades amb cura i empolainades amb els seus vius colors, poden ser grogues, porpres, marrons, verdes o escarlata, ordenades per parells, l’una enfront de l’altra, formant un conjunt molt cridaner.

Sembla que els planteristes han tingut temps d’experimentar seleccionant i hibridant per a aconseguir noves fantasies.

També és una espècie fàcil de reproduir, tant per llavor com per esqueix. Per això el cost d’un Còleus és molt assequible, sovint s’utilitza fins i tot en exterior com a planta de temporada.


  • Temperatura

No obstant això, el Còleus és abans de res una planta d’interior: el principal factor limitant en jardins o terrasses és el fred. Si a la teva ciutat l’hivern és benigne, també pots gaudir-lo en l’exterior de l’habitatge. Però ull, sempre que ho situïs a l’ombra… el sol directe és dolent, ja que crema les fulles.

Es troba còmode entorn dels 20 °C i comença a acusar el fred per sota dels 10 °C. No obstant això, si està ben aclimatat, pot aguantar en l’exterior temperatures pròximes als 0 °C.

Ja saps, si en la teva zona es donen altres condicions, val més que no et plantegis el seu cultiu fora de casa o almenys l’entris amb l’arribada del fred.


  • Substrat i plantació

Els Còleus no són exigents amb el sòl, amb qualsevol substrat estàndard se sentiran còmodes. Això sí, prefereixen un substrat lleuger per a facilitar el drenatge, i si té un pH lleugerament àcid, millor.

En plantar-la en el test assegura’t de què aquesta disposi també d’un drenatge suficient. Els forats en la base han d’evacuar sense obstacles la sortida de l’aigua, en cas contrari es faran patents els problemes a nivell radicular.


  • Il·luminació

Per al Còleus, la situació lluminosa és un factor importantíssim. En interiors necessita molta llum, però no directa, per a mantenir-se sa i conservar els seus colors. Si les fulles no reben la lluminositat suficient, es veuran apagades i fins i tot poden arribar a caure. Col·loca-ho prop d’una finestra sempre que sigui possible.

Altres circumstàncies que poden provocar la caiguda de les fulles són els corrents d’aire i els canvis bruscos de temperatura, evita la influència de l’aire condicionat.


  • Reg

Mai polvoritzis amb aigua les fulles del Còleus, podria provocar problemes

El reg és el punt més delicat en les cures del Còleus. A l’estiu hidrata amb assiduïtat però amb mesura cada vegada. No deixis que la terra assequi per complet (comprova-ho constantment), però tampoc permetis que romangui entollada. El substrat del qual abans hem parlat et facilitarà la feina.

A l’hivern deixa descansar la planta: baixa la freqüència de reg per a evitar podrir les arrels.


  • Abonament

És important durant el període de creixement considerar el seu adobat, indispensable si la teva planta es troba en test. En aquest cas l’ideal és afegir un fertilitzant líquid a l’aigua de reg cada 2 o 3 setmanes serà suficient. Vigila amb les dosis, ajusta’t a les indicacions del fabricant.


  • Poda

Per descomptat la bona il·luminació, al costat del correcte reg i adobament de la planta, faciliten molt les coses. Però l’últim secret per a aconseguir un port compacte i frondós és el pinçat del Còleus.

Poda les puntes si ho veus massa espigolat, així limitaràs el creixement en altura permetent que guanyi volum.

Les tiges sobrants els pots aprofitar per a reproduir la teva cretona, els seus esqueixos són fàcils d’arrelar.

A la tardor o hivern sorgiran les espigues florals. Sempre has de treure-les quan apareguin. No sols no decoren sinó que resten vigor a la planta.0