Arbres per a combatre la calor

L’habitabilitat del planeta té molt a veure amb les condicions climàtiques que creen, oxigenant l’aire i regulant la temperatura. Lògicament, per tant, aquest mateix mecanisme és el que nosaltres podem aprofitar perquè en ambients interiors o exteriors faci menys calor gràcies a l’ús estratègic de les plantes, ja siguin petites amb test, jardineres, jardins o fins i tot petits horts que tinguem al balcó, pati o terrassa…
Però, concretament com aprofitar les plantes perquè l’ambient sigui més agradable i fresc? En primer lloc, hem de tenir en compte que les plantes són un humidificador natural, per la qual cosa a més de regular la temperatura i refrescar l’ambient aconsegueixen equilibrar el seu nivell d’humitat.

Els resultats aconseguits dependran de la quantitat de massa vegetal que tinguem (número i grandària de les plantes), així com de les condicions de l’atmosfera que tinguem o de la mena de planta de què es tracti. A continuació, t’expliquem com usar les plantes per a combatre la calor.

Les plantes són les nostres grans aliades, des d’un arbre fins a un petit arbust. Utilitzar les plantes d’interior i exterior ens brinda el doble de possibilitats de crear aquesta atmosfera més fresca que anhelem quan pugen les temperatures.

Que un arbre regala una ombra meravellosa a l’estiu és una cosa òbvia, però a més dels arbres podem jugar amb els arbustos, parres, plantes enfiladisses o plantes de tota mena per a crear una atmosfera més agradable quan la calor referma.

Ens ajudarà a col·locar-les en el mateix ampit de la finestra, penjades del sostre, en jardineres. Notarem com disminueix la sensació tèrmica quan les tenim a prop.

No és màgia, simplement s’aconsegueix perquè les plantes absorbeixen part de la calor, però tampoc esperem miracles perquè encara sent una diferència perceptible, el seu és aprofitar la seva capacitat refrescant juntament amb altres trucs com l’ús de persianes, cortines, ventilació intel·ligent, una bona orientació de l’habitatge i, per exemple, una adequada hidratació i dieta, així com una bona elecció de la roba que ens posem. En aquest sentit, el cotó o el lli són alguns dels teixits més lleugers.

Si vols posar arbres davant de la façana de casa teva, has de triar arbres de fulla caduca per a aprofitar la seva refrescant ombra a l’estiu i després en els mesos freds no impedir que la llum natural i la calor del sol escalfin la casa. No obstant això, els jardins verticals que cobreixen façanes o els jardins de teulada que cobreixen les cobertes són un magnífic aïllant que ajuda a una eficiència energètica.


Arquitectura bioclimàtica

Un aspecte clau de l’arquitectura bioclimàtica té a veure amb l’ús de la vegetació com a recurs d’inestimable valor per a aïllar, crear ambients confortables i minimitzar l’ús d’energia tant a l’estiu com a l’hivern.

A més d’usar la llum natural, l’energia solar, l’aigua de pluja o el vent podem aprofitar la vegetació de mil i una maneres amb la finalitat d’obtenir beneficis. En el cas de la vegetació, se solen aprofitar també altres elements decoratius com els tendals, les para-sols, les pèrgoles i són típics els jardins bioclimàtics, perfectes per a refrescar ambients sense necessitat de requerir un excessiu reg.

Molt al contrari, els jardins bioclimàtics consumeixen molt poca aigua gràcies al seu disseny i, sobretot, a una intel·ligent selecció d’espècies vegetals que, si d’una banda precisen poc reg, per un altre estan adaptades a l’entorn, amb el que són més fàcils de cuidar i no depenen tant del reg. Es tracta, en suma, d’aconseguir un eco-confort.0