Plantes d’exterior resistents al sol

El teu jardí rep sol al llarg de tot el dia? Llavors no tens més remei que recórrer a plantes d’exterior resistents al sol. Aquí et diem quines són les que sens dubte respondran millor a aquesta situació i necessitaran menys cures per part teva. Però ull, que els agradi el sol no vol dir que puguis oblidar-te d’elles per complet. Perquè es trobin realment a gust hauràs d’atendre amb meticulositat les seves demandes de reg i abonat. El més important, estar sempre molt atent als primers senyals de deshidratació.


Suculentes, crasses i cactus

Les fulles carnoses no fallen. Les conegudes com a espècies suculentes o crasses: àloe, atzavara, Kalanchoe… Totes tenen alguna cosa en comú, a més del seu espectacular aspecte, té una excel·lent capacitat per a emmagatzemar aigua en les seves fulles, tiges o arrels a fi de poder autoproveir-se en cas que hagin d’afrontar períodes de sequera.

També resisteixen emplaçaments molt assolellats, la falta de sol i de nutrients en el terreny. Són plantes molt dures, capaces de sobreviure en les condicions més agrestes, així que podríem dir que pots posar aquestes plantes al sol directe. Quan vagis a regar-les, molt de tant en tant, recorda que no has de deixar el seu substrat excessivament humit ni mullar en excés les seves fulles. Podrien aparèixer fongs.


Aromàtiques

I les aromàtiques són un altre valor segur a l’hora de triar plantes d’exterior resistents al sol –també poden ser plantes d’interior però prop d’una entrada de llum. Lavanda planta de sol, artemísia, farigola, romaní i sàlvia són les més habituals d’aquest grup i plantes que gaudeixen amb un mínim de quatre hores de sol cada dia. No dubtis a situar aquestes plantes que resisteixen al sol en massissos al costat d’arbustos i altres plantes que no tinguin un gran desenvolupament.

Tampoc et preocupis per l’aigua. Mentre no estiguin en plena floració seran capaces d’aguantar sense problema l’espaiat dels regs i fins i tot l’absència total d’aigua durant llargs períodes.
Per cert, recorda que amb aquesta mena de plantes que resisteixen al sol pots fer moltes coses segons l’espècie que es tracti, des d’assecar les seves flors per a decorar la casa tot l’any o aromatitzar armaris fins a elaborar ungüents i olis o utilitzar les seves fulles directament per a usos culinaris o medicinals.


La Gazània

La Gazània, una bella i senzilla planta oriünda de Sud-àfrica, aguanta les condicions més inhòspites, sol fort, calor extrema i sòls pedregosos.

La pots sembrar tot l’any i trasplantar-la al jardí o a un test quan no hi hagi gelades. Si rep suficients hores de llum solar i durant l’època de floració li aportes en l’aigua un adobament per a espècies de flor cada quinze dies, aquesta planta d’exterior inundarà aquests llocs amb les seves belles margarides dels colors del foc.


Erígeron karvinskianus

Aquesta planta de nom difícil de pronunciar és cosina germana de la gazània, ja que pertanyen a la família de les asteràcies. Però també perquè els seus requisits de llum i sòl són molt similars. És a dir, és una planta d’exterior resistent al sol perquè el necessita, i molt, per a florir. De fet, si no ho té, pots oblidar-te d’un bonic i profús desplegament de margarides. El sòl, preferiblement solt, ben drenat, li resulta idoni. Però també resisteix els més pobres i calcaris, com els que estan al costat de les zones pavimentades. És una planta que s’expandeix molt fàcilment, controla periòdicament el seu desenvolupament, o bé utilitza-les com cobertura o entapissant per a emplenar zones àmplies del jardí.


El gerani

El secret de la seva popularitat és sens dubte la seva resistència i la seva capacitat per a florir fins i tot quan no se li fa massa cas. Això sí, protegeix-la especialment si la teva regió és molt freda a l’hivern. El millor que pots fer és abrigar-la amb llits de palla sobre el substrat i deixar de regar-la pràcticament durant l’hivern. No et preocupis, quan iniciïs els regs a la primavera, el teu gerani tornarà a brillar.


Téucrim 

Prop de la mar qualsevol varietat de Téucrium prospera amb una profusió vegetal i floral. Per què? Fonamentalment perquè aprecia la salinitat de l’aire i una certa humitat ambiental. Però especialment recomanable és l’Hircanicum (en la imatge), pel decoratiu de les seves espigues florals en tons malva, que pots gaudir des de principis de l’estiu amb altres plantes que resisteixen al sol fins ben entrat la tardor. Tot depèn de quina atenció li professis, sobretot cuidant no entollar el sòl amb els regs, deslliurant-la de les plagues a les quals està exposada, especialment els pugons i tallant la seva floració quan s’acabi l’època d’esplendor. En rocalles, talussos, murs i, fins i tot, en bordures mixtes al costat d’altres espècies vivaces i arbustos no massa alts, funciona de meravella sense importar massa la naturalesa del sòl.


Pittosporum

És, juntament amb el boix, un dels més utilitzats per a delimitar solars i terrenys, tanques baixes retallades. També s’empra per a col·locar en tests amb boniques formes topiàries o figures retallades, ja que admet molt bé la poda ornamental. Encara que una lleugera gelada l’aguanta bé, si el clima del teu jardí és molt fred a l’hivern, no oblidis embuatar l’extensió de les seves arrels amb palla, fulles o escorça de pi perquè no es ressentin. A l’estiu, és una planta d’exterior resistent al sol perfecte per al jardí.


La buguenvíl·lea

En efecte, aquesta planta trepadora resistent al sol és de les quals millor i més abundantment floreixen com més sol gaudeixin les seves tiges. A més l’espectre d’usos que ofereix és amplíssim, des de recobrir pèrgoles i gelosies, fins a folrar façanes i murs. Compte amb el fred, com gairebé totes les plantes d’exterior resistents al sol, les gelades poden convertir-se en el seu pitjor enemic.0