L’Alocàsia Zebrina

És una de les plantes d’interior més singulars, potser per això, la favorita d’interioristes i instagramers. Gaudir de la seva peculiar bellesa implica conèixer a fons les cures de l’Alocàsia zebrina. Una planta que compta amb altres denominacions que ens donen pistes de com és: la planta zebra, o la planta orella d’elefant. I per peculiars que puguin semblar-nos tots dos sobrenoms, tenen tota la lògica. Els peduncles o tiges de les seves fulles simulen el llom d’una zebra, mentre que el moviment de les mateixes ens recorda a les dels paquiderms. Una suma súper exòtica que podem gaudir dins de casa!

Les cures de l’Alocàsia zebrina no són, en resum, massa complicats. Tan sols cal tenir molt present quins són els seus orígens. I és que parlem d’una planta procedent dels aiguamolls de països com l’Índia, Malàisia o Filipines. Una procedència que marca de manera natural les necessitats d’aigua, llum i temperatura d’aquesta increïble bellesa natural.

Perfecta per a posar un toc tropical i diferent, el seu valor com a planta ornamental és innegable. I és que, més enllà de la seva forma i colorit, parlem d’una planta amb un port alçat i cridaner. Una presència única que podem aconseguir coneixent les cures de l’Alocàsia zebrina.

Només donant-li exactament el que necessita podrà mantenir aquest ritme de desenvolupament que la caracteritza. I no ens referim únicament a la seva evolució en vertical. Ens referim, sobretot, al fet que amb les condicions adequades desplega les seves enormes i característiques fulles. Una autèntica meravella vegetal que decora per si mateixa qualsevol espai.


  • Llum

Parlem d’una planta d’orígens tropicals. La il·luminació és vital perquè l’Alocàsia zebrina es desenvolupi correctament. Però no sols per això: també juga un paper importantíssim en la coloració de les seves fulles i la seva tija i, fins i tot, en la posició de les seves fulles. No obstant això, no confonguem llum amb sol. Parlem d’una planta que necessita molta lluminositat, però que no ha de rebre sol directe. El motiu és senzill: la incidència solar pot cremar les seves fulles i espatllar-les.


  • Temperatura

Les necessitats de temperatura d’aquesta planta són les que fan d’ella una planta d’interior perfecta. I és que, pels seus marcats orígens tropicals, no tolera estar en ambients amb menys de 10 graus de temperatura. Només si li fem calor, la planta creixerà en condicions.

Compte no confonguem el terme calor. Ens referim a un ventall entre els 20 i els 25 graus. Per sobre d’aquesta temperatura, haurem de vigilar molt de prop la quantitat de reg.


  • Reg

Parlem d’una planta procedent de zones pantanoses. I aquests orígens són, en si mateixos, una pista explícita de com ha de ser el seu reg. L’Alocàsia zebrina demanda un substrat permanentment humit. Això sí, aquesta humitat ha de ser lleugera, fugint sempre de les embassades. La millor manera de saber quan és moment de tornar a regar és tocant el substrat. Si la superfície està lleugerament seca, és moment de tornar a humitejar.

Si bé en els mesos d’estiu el reg és més intens, és gairebé anecdòtic en els mesos d’hivern. En descendir la pauta de llum solar i la temperatura, para el seu creixement vegetal. Un fet que podrem notar en què no generarà noves fulles. En aquesta època, l’ideal és descendir la pauta de reg fins a l’arribada de la primavera.


  • Substrat

Substrat i drenatge. Encara que pugui semblar-nos secundari, aquest tàndem és fonamental per al seu benestar. Pel que fa al sòl, podem conrear-la en un substrat universal o, millor encara, en un específic per a plantes verdes. I, sigui com sigui el sòl, assegurar-nos de fer-li un bon drenatge. Encara que la seva demanda d’aigua és alta, necessita poder evacuar-la correctament.


  • Humitat ambiental

Íntimament lligada al reg i a la temperatura, hi ha una altra cura que no podem deixar passar. Un bon grau d’humitat ambiental. Per això, en climes secs o en els mesos de calefacció, és fonamental polvoritzar les seves fulles per a hidratar-les. No és l’únic moment en el qual hem de dur a terme aquesta tasca. Si la nostra planta està sotmesa a temperatures superiors als 25 graus, també és indispensable aportar-li aquesta humitat que demanda.


  • Abonat

Amb l’arribada de la primavera, la planta començarà a rebrotar. Per a ajudar-la en aquesta tasca i si està plantada en sòl, l’ideal és abonar-la de manera regular amb un fertilitzant orgànic. Si la conreem en test, podem optar per un fertilitzant líquid per a plantes verdes cada 15 dies a la primavera o estiu.


  • Trasplantament

Si complim les cures amb rigor, ens veurem obligats a trasplantar anualment la nostra planta. El millor senyal per a fer-ho és veure sortir les arrels pels forats de drenatge. Bastarà amb oferir-li un test de majors dimensions i, per a evitar-li qualsevol estrès, reservar aquesta tasca per a la primavera.


  • Plagues

Sent honestos, parlem d’una planta amb una increïble resistència a les plagues. Però no ens confiem. Per a ser-ho, ha d’estar convenientment nodrida i, cosa que és més important, neta. Si eliminem de manera regular la pols de les seves fulles, la planta presentarà una major resistència a qualsevol atac exterior. En ambients molt secs, pot ser atacada per l’aranya vermella.

 0