El Cròton

El Cròton o Codaieum variegatum és una planta molt popular que trobaràs a moltes llars. Pot estar a l’exterior amb climes tropicals, però a climes temperats és millor en interior situada al costat de grans finestrals o llocs molt ben il·luminats.
Es tracta d’un tipus de planta que pertany a la família de les euforbiàcies. En aquest gènere es poden trobar una àmplia varietat de plantes decoratives. L’origen del Cròton és de Malàisia. El seu nom científic és Codaieum variegatum. Les seves fulles són de tipus altern, peciolades i és una planta perenne. Podem trobar fulles de diverses formes i colors amb tons que van del verd, blanc, vermell, rosa, groc i marrar. No és una planta que destaqui per les seves flors, amb prou feines tenen interès decoratiu, ja que són diminutes.

El que crida l’atenció d’aquesta planta són els fulles. Cal esmentar que no és una planta fàcil de cultivar. Es pot conrear en interiors i en exteriors. No és una planta apta per a aquelles persones principiants en el món de la jardineria. Les cures del Cròton no són difícils i requeriran constància.

Ara explicarem en més detall les cures que necessita el Cròton per a lluir ben acolorit i radiant. T’avanço que per a aquesta planta la humitat i la il·luminació alta són factors fonamentals. Si li proporciones aquestes dues cures, tens gairebé la meitat del camí fet.


  • TEMPERATURA

El Cròton es desenvolupa còmode en temperatures al voltant dels 20 graus. No és molt exigent en aquest aspecte i porta bé les altes temperatures encara que pel que fa al fred és una mica més delicat.

El recomanable és no sotmetre-li a temperatures més baixes dels 18 graus i en cap cas inferiors a 16, ja que ens estaríem arriscant a perdre la planta.

Alguna cosa a tenir molt en compte és que necessita temperatures constants. Els canvis bruscos de temperatura o els corrents d’aire no li afavoreixen.


  • IL·LUMINACIÓ

Aquesta preciositat de planta requereix una alta il·luminació indirecta per a mantenir les seves fulles ben acolorides i en perfecte estat. No tolera el sol directe, ja que crema les seves fulles.

El consell és que li busquis un racó prop d’una finestra que tingui una cortina que filtri la llum entrant. Aquí se sentirà a gust.

I què passa si a la teva casa no disposes de molta llum? Perquè possiblement el Cròton tira endavant, però les seves fulles perdran intensitat de color, lluentor i les tiges es tornaran més febles.


  • REG

Abans d’explicar-te les pautes de reg que necessita el Cròton, et donaré un consell fonamental: necessites plantar el Cròton en un test amb forat de drenatge. Això és innegociable.

El Cròton és una planta tendent a què les arrels es podreixin pel que un excés de reg pot ser «mortal» per a ella. I què passa si ens passem amb el reg i no hi ha drenatge en el test? Doncs que l’aigua quedaria estancada en el fons i contribuiria a generar problemes de fongs en les arrels. Per això sempre i repeteixo sempre, utilitza tests amb drenatge.

A l’estiu necessita regs abundants i haurem d’assegurar-nos que el substrat mai arribi a assecar-se del tot. És fàcil que en els mesos més calorosos de l’any hàgim de regar-la fins a tres o quatre vegades per setmana.

A l’hivern com les temperatures són més fredes, les necessitats d’aigua varien i podrem reduir els regs sense deixar que la terra s’assequi per complet, ja que si això succeeix, la planta es ressentirà. Per orientar-te, a l’hivern necessitaràs regar el teu Cròton almenys una vegada a la setmana.


  • HUMITAT

Li toca el torn a la humitat, la gran desconeguda en el món de les plantes. És habitual que preguntem cada quant cal regar la planta o on hem de col·locar-la, però mai solem preguntar quin és el seu origen o d’on procedeix.

En l’origen de les plantes és on resideix l’èxit de les seves cures perquè el millor que podem fer per elles és reproduir el clima del seu hàbitat natural. Així ens assegurarem que llueixin radiants.

I el Cròton procedeix de climes càlids i humits el que significa que a part de regar-la, haurem de proporcionar-li humitat ambiental alta. Com podem fer això? Polvoritzant les seves fulles almenys tres o quatre vegades a la setmana.

Si el teu Cròton té les puntes de les fulles marrons o seques, és un clar senyal que necessita més humitat. Fes-te amb un polvoritzador i ruixa amb aigua les seves fulles. Les puntes marrons ja no tornaran a ser verdes, però d’aquesta manera evitaràs que les puntes de la resta de fulles s’assequin.


  • ADOB

Per a estimular el creixement de les plantes és fonamental adobar la terra. Pots utilitzar abonament en orgànic o fertilitzant líquid que es dissol al costat de l’aigua de reg.

Les èpoques per a adobar són a principis de primavera fins a tardor, ja que és quan les temperatures i les hores de llum afavoreixen el creixement de les plantes.


  • CURIOSITATS CRÒTON

El Cròton és una planta originària de Malàisia i pertany a la família de les Euphorbiaceae que alberga moltes espècies com per exemple les Eufòrbies Trígones o la Flor de Pasqua.

Saps què tenen en comú les Eufòrbies?, que totes les plantes que pertanyen a aquesta família contenen làtex, una substància que utilitzen a manera defensiva i l’expulsen quan se’ls danya o es trenca una tija.

En principi i depenent de l’espècie, aquest làtex podria ser irritant, però en quantitats petites com el que produeixen les plantes que tenim a casa, no hi ha res a témer.0