La Monstera Deliciosa

La Monstera és una planta senzilla però espectacular que s’ha guanyat l’admiració de tots. El seu port exuberant i les seves originals fulles l’han convertit en la planta favorita de decorats i aficionats a les flors.

És possible que també hagis sentit parlar d’ella com a costella d’Adan. Encara que suposo que t’imagines el motiu, en la forma de les seves fulles es troba la resposta.

La Monstera deliciosa té el seu origen en les selves tropicals de Mèxic i al contrari del que pugui semblar, és una planta molt fàcil de cuidar que no et donarà maldecaps.

La Monstera és una planta trepadora igual que el Potos. Està formada per unes tiges fortes però al mateix temps flexibles que li permeten embullar-se i continuar grimpant per escorces d’arbres, parets o altres superfícies.

Has vist alguna vegada les flors de la Monstera deliciosa? Són en forma d’espata i tons beixos. Les flors (que són bastant grans) neixen entre maig i octubre a partir dels tres anys de vida de la planta.

Si has comprat la Monstera molt crescuda i vols evitar que les seves tiges es dobleguin, pots col·locar-li un “tutor” que és una espècie de suport que permet a la planta redreçar-se. Ho fa generant arrels aèries que incrusten dins del tutor, fent que pugui mantenir-se recta.


  • IL·LUMINACIÓ I UBICACIÓ 

La Monstera és una planta molt agraïda perquè requereix poques cures. De la mateixa manera, tampoc és exigent quant a la il·luminació. Necessita llum, per descomptat, però pot viure estupendament en llocs amb poca il·luminació. Això sí, no tolera el sol directe, així que busca-li un espai on els raigs del sol directe no li arribin.

La Monstera pot conrear-se en interior i en exterior. L’única diferència és que si la tenim a l’interior de casa no donarà flors.


  • REG

Veient la grandària de la planta no és estrany pensar que requerirà regs interminables i cures rigoroses. Però la veritat és ben diferent. Les cures de la Monstera i en concret el reg són molt bàsics.

Necessita reg moderat i la nostra recomanació és que la reguis només quan tingui la terra seca. Regar una vegada a la setmana a l’hivern, dues vegades a la setmana a l’estiu. Si entre reg i reg veus que la terra roman humida, és millor esperar que s’assequi abans de tornar a regar-la. Tolera millor el defecte que l’excés d’aigua. També és important assegurar-te que el test té un bon drenatge per a evitar entollar les seves arrels.


  • CURES DE LES FULLES DE LA MONSTERA

La Monstera tolera els climes secs. Això vol dir que no és necessari polvoritzar les seves fulles. El que si et recomano és que els netegis la pols de tant en tant. Principalment perquè la planta s’alimenta del sol a través de les fulles i la pols pot intervenir negativament en aquest procés. A part, també et recomano fer-ho perquè així les seves precioses fulles brillaran amb més intensitat.


  • TEMPERATURA

La Monstera se sent còmoda en climes càlids i no suportarà gelades o temperatures per sota dels 0° aguantant temperatures entorn dels 5°. La seva temperatura ideal perquè creixi confortable és de 20 a 30 °C a l’estiu i entre 14 i 18 °C a l’hivern. Tolera els climes secs però és recomanable allunyar-la de la calor de la calefacció perquè pot ressecar-la massa de manera innecessària.


  • ADOB

És una planta molt forta i resistent però necessitarà ser abonada durant la primavera almenys una vegada al mes o cada quinze dies. Pots triar un adob líquid per a plantes verdes que pots trobar al 9Jardí i ajuntar-lo amb l’aigua de reg.


  • PLAGUES I MALALTIES

Pot veure’s afectada per cotxinilla, aranyes o àcars. Fes-te amb un bon insecticida per a posar fi a aquestes plagues. També pot tenir problemes de fongs si deixem entollar les seves arrels. Aquesta malaltia té mala solució pel que el millor que pots fer és prevenir-la comptant amb un bon drenatge.

photo-of-swiss-cheese-plant-3125195 (1)

monstera-indoor-plants-3289187 (1)

monstera-3552033_6400