Celosia Argentea

La gelosia plomosa (Celosia argentea) és una preciosa planta herbàcia de cicle anual, que s’utilitza molt per a decorar jardins, patis i balcons durant els mesos d’estiu.

La nostra protagonista és originària d’Amèrica tropical el nom científic de la qual és Celosia argentea. Popularment se la coneix com a gelosia plomosa o amarant plomós. Aconsegueix una altura d’entre els 20 fins als 80 cm, depenent de la varietat.

Les seves fulles són simples, lanceolades, amb els nervis ben marcats, i mesuren 3-5 cm de llarg. Les flors, que brollen a l’estiu-tardor, s’agrupen en inflorescències erectes, denses i plomoses de color vermell, rosat, ataronjat o groc.


  • Ubicació

És una planta que ha d’estar en l’exterior, a ple sol, amb la finalitat que pugui produir les seves flors amb salut. Com és petita, queda genial en tests col·locats en taules, balcons… encara que també se solen plantar moltes juntes en algun racó del jardí, creant així un efecte espectacular.


  • Reg

Ha de ser freqüent, sobretot a l’estiu. Cal regar cada 2 dies la setmana durant la temporada estival i una mica menys la resta de l’any. Això sí, evita en la mesura del possible l’embassament si la conrees en test amb un plat sota, recorda’t sempre que reguis de llevar-li l’aigua que hagi sobrat al cap de 30 minuts, ja que en cas contrari les seves arrels es podriran i moriran.

Així mateix, és important no mullar la part aèria, és a dir, ni fulles ni flors, perquè podrien cremar-se amb el sol o tornar-se atractives per als fongs, els qui acabarien amb elles en qüestió de poc temps.


  • Substrat

Test:  usar substrat de cultiu universal, si pot ser barrejat amb un 30% de perlita o similar perquè el drenatge sigui bo.
Jardí:  en el cas que vulguis tenir-lo en el sòl has de saber que creix bé en tota mena de terres sempre que tinguin bon drenatge.


  • Abonat

Durant la floració s’aconsella abonar amb un abonament orgànic líquid, com el guano. Una altra opció és adobar-la amb adobs específics per a plantes de flor.

En qualsevol cas, cal seguir les indicacions especificades en l’envàs del producte per a minimitzar al màxim el risc de sobredosi.


  • Època de plantació

El moment idoni per a plantar-la al jardí o per a passar-la a un test major és a la primavera, quan la temperatura mínima sigui d’almenys 18 graus centígrads.


  • Plagues i malalties

És bastant resistent, però sol tenir problemes d’àcars i d’oïdi. El primer es tracta amb un acaricida i el segon amb fungicida i controlant els regs.

A més, també és important que durant la temporada de pluges vigilis als cargols, perquè tenen tendència a menjar-se les fulles.


  • Rusticitat

No suporta el fred ni les gelades. De fet, en ser anual, el normal és que després de florir les seves fulles comencin a marcir-se. Per a allargar una mica la seva vida, la qual cosa es pot fer és tallar-li les flors just quan vegis que comencen a posar-se lletges.

La planta comença a morir quan la temperatura és de 10 graus centígrads.


  • Quins usos té?

La gelosia plomosa es pot tenir en test decorant el pati, el balcó o la terrassa, o bé al jardí com a planta de massís per exemple. Com hem vist, és bastant fàcil de cuidar, per la qual cosa és idònia per a principiants o per a aquells que volen una mica de color sense haver de complicar-se massa.

 0