El bonsai. Cultura i tècniques.

Aquest curs bàsic és una guia ràpida sobre el cultiu del bonsai adreçat a totes aquelles persones que no tenen cap coneixement sobre el cultiu de bonsais i que parteixen d’un nivell 0.

 • Idees Bàsiques

Literalment un bonsai significa: ” arbre en test ” .

Malgrat el que molta gent no – aficionada pensa , un bonsai no és una espècie particular d’arbre ni està modificat genèticament per ser nan . En teoria , qualsevol espècie d’arbre o arbust podria arribar a ser conreada com un bonsai , és a dir , en un test i amb la seva grandària controlada .

L’art del bonsai consisteix a conrear un arbre en un test i mitjançant la seva modelatge recollir l’essència de la seva naturalesa , tractant d’imitar o no als arbres de la seva espècie en la naturalesa , depenent de l’estil triat .

Un bonsai és un ésser viu que creix i canvia amb el temps i , per tant , necessita prendre els nutrients necessaris (aigua i minerals ) del seu test a través dels teus cures . El teu bonsai és a les teves mans i necessita una petita observació diària .

Modelar bonsais és molt més que intentar arribar a un arbre completament finalitzat i acabat de forma immediata , és gaudir amb el seu desenvolupament i creixement , any rere any . En qualsevol cas , no és fer bricolatge .

Tenir èxit amb les plantes , mal anomenades d’interior , que ens venen en els centres de jardineria , no garanteix tenir èxit amb el cultiu d’un bonsai , ja que aquestes plantes solen híbrids seleccionats especialment per la indústria de la jardineria perquè qualsevol persona inexperta s’animi a comprar i consideri que és capaç de tenir una planta viva a casa . Aquests híbrids són capaços de viure en les pitjors condicions ( dins de casa , amb la terra seca , resistents a plagues , amb poca llum , etc . ) . Un bonsai no és una planta seleccionada per suportar els nostres errors de cultiu .

 • Essència i esperit del Bonsai

Al començament , el bonsai va ser una forma de portar la natura als palaus dels aristòcrates i emperadors xinesos , convertint- fins i tot en una forma d’indicar l’estatus de què els posseïa .

Després els monjos xinesos del Zen el van introduir al Japó , desenvolupant la seva faceta religiosa i espiritual .

L’essència i esperit del bonsai és l’art mitjançant el qual expressem la vida eterna del món que ens envolta . El nostre bonsai , ens sobreviurà i serà transmès a les següents generacions .

 • Compra un bonsai

La forma més fàcil de començar és comprar un petit bonsai més o menys ja modelatge, però no compris el primer que vegis ni deixis enganyar pel preu .

Intenta comprar en una botiga o centre especialitzat de bonsai , ja que els seus coneixements i experiència t’ajudaran amb la millor elecció d’acord als teus coneixements i possibilitats de cultiu . A més et garantirà la salut del teu arbre .

Si compres a distància oa través d’internet , has de comprar el que tu puguis veure en fotos i amb detalls . No compris sense veure i sense estar segur del que compres .

Pregunta als altres aficionats .

 • El lloc de cultiu

Totes els arbres necessiten viure a l’exterior . No hi ha bonsais d’interior . Intenta cultivar el teu bonsai a l’exterior tot l’any si és de fulla caduca i la major part de l’any , si és una espècie tropical o subtropical i vius en una zona amb èpoques fredes durant l’any.

Si tens un jardí o una terrassa , aquest és el lloc ideal per a tot l’any . Evita l’orientació Sud a ple sol al costat d’una paret perquè el sol deixarà seca el test amb més freqüència . La millor orientació és Oest o Est en una zona de sol i ombra amb bona ventilació .

Durant el temps que ho cultivis a l’interior de casa ( només durant l’estació freda de l’any) , evita el sol directe a través dels vidres de la finestra. La millor orientació és oest , Est o Sud sense sol directe , enganxat a la finestra . Evita l’orientació Nord , ja que no hi haurà llum suficient.

 • El test adequada

El test es tria en proporció a la mida del teu bonsai i com a complement als seus colors , estil i silueta . No és imprescindible un test especialment dissenyada per cultivar un bonsai , però si convenient .

Els estils en bosc servir testos planes ovalades poc profundes o lloses de pedra .

Els estils en cascada es conreen en tests altes , de més de 2 o 3 vegades l’altura de l’ arbre per tenir espai suficient pel qual pengin les seves branques cap avall .

Els estils més lliures , com el Bunjin o Literati , prefereixen testos rodones .

Els estils rectes , ja siguin formals o informals , solen utilitzar tests rectangulars o ovalades profundes .

Assegura’t que els teus testos tinguin uns bons forats de drenatge , potes i una bona base per assegurar al teu bonsai un bon drenatge i que les seves arrels no es queden mai totalment seques .

 • La terra

El teu bonsai necessita un substrat de terra que li asseguri un correcte drenatge , humitat i ventilació.

Encara que existeix una terra anomenada akadama , que és una terra volcànica d’origen japonès i la preferida per la majoria dels aficionats i experts , és aconsellable , com principiant , que facis servir qualsevol de les barreges de terra ja preparades de venda en els centres especialitzats de bonsai , ja que utilitzar només akadama , sense barrejar, no permet massa errors amb el reg o amb l’abonat .

Intenta trasplantar o replantar utilitzant sempre el mateix tipus de terra , llevat que sigui el primer trasplantament i la terra sigui de mala qualitat a causa del baix preu del bonsai .

Si malgrat aquestes recomanacions , desitges provar la teva pròpia barreja de terra , una barreja universal i estàndard per a qualsevol tipus de bonsai ha de contenir a parts iguals : sorra per facilitar el drenatge i la ventilació ; humus per subministrar nutrients i una mica d’acidesa , i argila per ajudar a la retenció de l’aigua .

El trasplantament

La principal raó per al trasplantament és la salut de l’arbre . És urgent realitzar un trasplantament , si l’aigua s’absorbeix amb dificultat , si el pa de terra s’aixeca del test o si hi ha un problema d’arrels podrides .

Observa els brots a la primavera i realitza el trasplantament quan les gemmes estan inflades i comencin a obrir-se. Si ja s’han obert , és tard perquè facis el trasplantament .

Si fas un trasplantament i tens dubtes sobre la quantitat d’arrels que has de podar , un truc segur per no danyar l’arbre és deixar 1/3 més volum d’arrels que de part aèria ( copa ) .

No t’oblidis d’amuntegar una mica de terra sobre el lloc en què just col · locaràs l’arbre , ja que deixar sense terra la base del tronc entre les arrels pot provocar la podridura .

Subjecta l’arbre al test mitjançant un filferro a través dels forats de drenatge per evitar que es trenquin les arrels noves per algun moviment de l’arbre després del trasplantament .

Abans de fixar definitivament l’arbre al test amb els filferros , hem de comprovar que l’arbre encaixa perfectament al test amb la capa de drenatge inclosa. En el cas que no encaixi , haurem de seguir podant el pa de terra fins a aconseguir que encaixi amb facilitat , sempre que la mida del test escollida sigui l’adequat per l’arbre i les seves arrels puguin o hagin de ser podades .

 • El reg

El reg és la tècnica més important per a la salut del teu bonsai i has aprendre i dominar com més aviat millor .

Mai reguis el teu bonsai per immersió , tot i que aconsellen alguns llibres de dubtosa qualitat o comerciants no professionals del bonsai . Has de regar cada vegada que la superfície comença a assecar-se i fer-ho a fons fins que surti abundant aigua pel drenatge . Utilitza una regadora amb forats el més fins possibles i mai deixis aigua retinguda en safates que estiguin en contacte permanent amb les arrels o la base del test .

L’aigua de pluja és la millor per regar ia falta d’aquestes aigües amb la menor duresa possible (contingut en sals ) , però això no vol dir que reguis amb aigua destil · lada perquè mataries al teu arbre .

 • Abonat

El teu bonsai necessita nutrients per poder alimentar-se a través de la fotosíntesi . Bàsicament necessita que li proporcions : hidrogen ( l’aigua), nitrogen , fòsfor i potassi ( i el carboni que el pren ell de l’atmosfera) , i en menor quantitat altres oligoelements ( ferro , sofre , magnesi , etc . )

Bàsicament , el nitrogen està relacionat amb la salut i creixement de la part aèria ( fulles , tiges , etc . ), El potassi amb les flors i fruits , i sistema immunològic de la planta , el fòsfor amb la salut de les arrels; l’hidrogen i el carboni en l’elaboració de substàncies orgànica ( sucres , hormones , aminoàcids , etc . )

El millor abonament és l’abonament orgànic sòlid . Utilitza només abonaments de venda en centres especialitzats de bonsai .

Mai abonis un bonsai malalt o feble .

Les dues èpoques d’abonat intens són a la primavera i tardor , per garantir la brotació anual i l’acumulació de reserves per a l’any següent .

 • Estils bàsics per començar

Recte formal o chokkan

Recte informal o moyogui

Cascada o kengai

Inclinat o shakan

Escombra o hokidachi

 • Filat

El filat és sobretot una tècnica de cultiu que permet que el sol i l’aire fresc arribi a totes les branques i fulles de l’arbre , el que permet un desenvolupament vigorós i sa de l’arbre .

A més , és tècnica que et permet modelar el bonsai en l’estil que desitjat , encara que no totes les espècies permeten aquesta tècnica a causa de la naturalesa trencadissa i / o rígida de les seves branques .

El filferro permet mantenir les branques en la posició desitjada fins que es lignifican . Cal anar amb compte que no es marqui i retirar abans que això passi.

Sempre has de col · locar el gir del filferro en el mateix sentit que vas a col · locar una branca . Per exemple , si vols doblar la branca a l’esquerra , el filferro ha de col · locar donant voltes a l’esquerra .

El filferro es retira en el sentit contrari al que es va retirar i tallant en petites peces , el que evitarà danyar les branques . Un arbre que no se sent còmode amb el filferro és un arbre que no ho necessita .

 • Poda / Pinçat

La poda i el pinçat són dues tècniques essencials per mantenir la salut i forma del teu bonsai , així com per a la reducció de la mida de les fulles. El pinçat és especialment important en el cas de les coníferes ( pi , junípero , teix , criptomeria , xiprer , cedre , podocarpo , etc . ) .

Cal no confondre poda amb pinçat . La poda es realitza sobre les branques d’anys anteriors i el pinçat sobre les branques joves de l’última brotació .

Per modelar correctament el teu bonsai , has d’eliminar tots els brots que neixen sota una altra branca , a l’interior d’un revolt i tots els que apareixen formant un cercle en les interseccions de les branques perquè produeixen bonys que poden arribar a ser més grans que els de la base del tronc .

En general , la majoria dels bonsais es poden o pincen a 2 o 3 fulles quan les branques i fulles estan prou madures i desenvolupades . La primavera sol ser l’època més apropiada , però depèn de cada espècie en particular .

Intenta tallar les branques el més a prop possible del tronc , evitant deixar monyons , i tracta d’usar eines adequades i afilades .

S’aplica sobre les ferides pasta segelladora i evitaràs malalties .0