Què cal fer el mes d’octubre

Baixen les temperatures, les fulles embelleixen els sòls i les tonalitats vermelloses predominen en boscos i jardins. Octubre és un mes per gaudir i realitzar totes les tasques de manteniment per tenir una primavera explosiva. No t’oblidis de recollir les fulles amb freqüència! Pots utilitzar-les per fer compost.

tareas-de-jardineria-en-octubre-668x400x80xX

Plantes d’interior

Llevat de les plantes de temporada de tardor-hivern, a les nostres plantes d’interior els toca descansar després d’un estiu florit i implicarà preparar les plantes pel seu període de descans. El primer que hem de fer és eliminar les flors seques i les fulles grogues. Reduirem els regs i aportarem les últimes dosis d’abonament. Tindrem una cura especial amb l’aigua a l’hora de regar, si està molt freda, pot danyar les arrels, i col·locarem humidificadors als radiadors per assegurar-nos la humitat adequada per a les nostres plantes.


Plantes d’exterior, arbustos i arbres

Les plantes que no resisteixen les gelades, per exemple algunes tropicals, les haurem d’entrar a casa. A més, començarem a plantar els bulbs que floriran a la primavera com tulipes, narcisos o jacints. De la terra has de treure els bulbs d’estiu.

També és un bon moment per plantar coníferes, arbres fruiters o rosers. Per a això, assegura’t de netejar bé les males herbes i cobrir les recentment plantades amb una capa de fulles, compost o algun tipus de material orgànic. Aprofita per fer esqueixos o propagar per estaca els rosers, els hibiscos, l’Abútilon o les plantes aromàtiques.


Gespa

Ara és el millor moment per regenerar la gespa, ressembrar zones seques o danyades pels excessos de l’estiu, tot i que abans haurem d’abonar la superfície. En el cas que la nostra gespa tingui problemes amb la molsa hem d’aplicar un producte anti-molsa i airejar per evitar que es torni impermeable. Un altre problema que pot tenir la nostra gespa són les larves i els fongs pel que aplicarem un fungicida després de segar.


Poda

A l’octubre aprofitarem per podar el brancam sec dels fruiters i les parres després de la collita. També haurem de retallar les mates d’espígol o sàlvia que van florir a l’estiu així com la formació topiària dels arbustos.


Reg

La majoria de les plantes comencen el període de descans pel qual hem reduït cada vegada més els regs a l’exterior, depenent de la pluja, es poden suprimir del tot. Les plantes crasses o cactus les regarem cada tres setmanes i la gespa dos cops per setmana si no plou. No obstant això, hem de tenir en compte que les plantes de temporada per la tardor o hivern hem de mantenir els regs que necessiten en el període de creixement.


Horta

És l’època ideal per netejar les males herbes de l’horta i encoixinar les collites de tardor com porros, carxofes i espàrrecs. Entre les plantes pròpies per a aquesta temporada tenim l’escarola, l’enciam, les cols, la col, el bròquil, la coliflor, faves, pèsols, alls…
0