Calathea Crocata

La calatea (Calathea crocata) és una espècie originària del Brasil, molt apreciada com a planta ornamental d’interior, a causa de les seves brillants flors de color taronja i al seu ric fullatge. Si bé el seu manteniment pot resultar una mica difícil si es compara amb altres fanerògames, l’esforç pot valer la pena.
Es tracta d’una planta perenne que creix com una massa atapeïda a una altura d’uns 60 centímetres i com s’ha dir anteriorment, llueix un fullatge espectacular compost per fulles lleugerament arrugades i de color verd metàl·lic en l’exterior amb matisos violetes i marrons en el revés.

La Calathea crocata també és especial a causa de la seva bella floració. Un dels seus noms comuns: «foc etern», fa referència precisament a les flors grogues i taronges similars a una flama que creixen en la part superior de les tiges, una mica més alt que les fulles. Els seus sèpals són de color rosa-vermell i no són clarament visibles entre les bràctees de color groc-taronja. En general, les flors poden durar de dues a tres mesos.

Aquesta planta generalment es conrea com una planta d’interior, ja que els seus orígens tropicals fan que sigui molt difícil de conrear en l’exterior, sobretot en zones amb climes temperats o freds. No deixa de requerir una cura intensiva i malgrat ser una espècie amant de la calor, no li agrada la llum solar directa.


  • Llum

Llum tamisada. Ha d’estar en una situació més aviat a l’ombra, molta gent pregunta per plantes que puguin viure amb poca llum, doncs bé, aquesta és una d’elles. Quan li toca el sol, plega les fulles per a protegir-se de la llum excessiva.


  • Temperatura

Requereix una temperatura càlida. Temperatura hivernal: 15 a 18 °C. Molt susceptible al fred, no suporta temperatura inferior a 7 °C. Compte amb els corrents d’aire fred a l’hivern, poden matar-la. Evitar els canvis bruscos temperatura.


  • Humitat

No tolera l’ambient massa sec. Col·loqui el test sobre graveta ben humitejada tot l’any. Polvoritzar-la amb freqüència, fins i tot a l’hivern.


  • Reg

Planta ideal per als amants del reg. Substrat sempre humit, però no entollat. Reg cada 2 o 3 dies a l’estiu; cada 5 dies a l’hivern. No s’ha de regar amb aigua freda, sinó a temperatura ambient.


  • Abonat:

Abonar quinzenalment a la primavera i estiu a dosis baixes.


  • Plagues

Aranya vermella (sobretot en ambients secs) i cochinilla. No oblidi polvoritzar amb aigua perquè no les ataqui l’aranya vermella.


  • Problemes

Si les fulles es desllueixen i assequen, és perquè ha estat exposada al sol, porta-la a un lloc a l’ombra. Si les vores de les fulles es tornen sobre si mateixos i tota la fulla esgrogueeix, el reg és insuficient. Si li cauen les fulles, polvoritzi-la sovint (cada dia), la planta necessita ambient humit.


  • Trasplantament

No canviar de test fins que de veritat ho necessiti i les arrels ocupin tot el substrat. Té unes arrels molt sensibles i no li va bé els canvis de test constants.9 JARDÍ
0