El Helleborus

Helleborus és un membre de la família Ranunculàcia (ranuncle). La planta és originària dels boscos del sud i centre d’Europa i de l’oest d’Àsia. La planta es pot observar en la naturalesa als Alps, Carpatrhian i Appenine muntanyes.


  • Descripció

Els Helleborus són una de les poques opcions de flor que podem tenir en els mesos de fred, quan els jardins estan en repòs la naturalesa ens regala sorpreses tan delicades com aquestes flors també conegudes com a “roses de Nadal” encara que la seva floració es prolonga molt més enllà d’aquesta època de l’any. El Helleborus floreix enmig de l’hivern i sempre és espectacular, una planta que floreix quan la majoria de les plantes de jardí hibernen. Helleborus t’ofereix unes grans flors blanques amb una fantàstica corona d’estams en el seu cor, de novembre a març. La planta pot fer front a la neu o les gelades: les branques poden caure una mica, però tan aviat com la temperatura torni a pujar, la teva planta es redreçarà i recuperarà.

Aquest gènere d’herbàcies rizomatoses engloba unes 20 espècies, entre elles el Helleborus Níger o rosa de Nadal, i nombrosos híbrids amb flors de bells colors que van del blanc verdós al porpra fosc, o puntejades de violeta o vermell sobre tons clars.

Les fulles són verdes, coriàcies i en general perennes. Les mates aconsegueixen entre 30 centímetres i un metre d’altura, segons l’espècie.

Les flors, solitàries o en grups de dos o tres, sorgeixen entre novembre i abril, segons la varietat i el clima. La seva part més vistosa està formada pels sèpals, els veritables pètals són molt petits, tubulars, i apareixen entremesclats amb els nombrosos estams. Alguns exemplars presenten flors dobles.


  • Cultiu

S’han de plantar durant la tardor o la primavera. Creixen ràpidament si s’emplacen en semi ombra, en un sòl ric en matèria orgànica, neutre o alcalí, i humit però amb bon drenatge. Resisteixen diversos graus sota zero. Es multipliquen per divisió de mata a la tardor.


  • Cures

No exigeixen grans cures, però convé una neteja després de la floració i la fructificació, i una aportació de compost. Els seus enemics són la podridura grisa i els pugons.


  • Històries i curiositats.
  1. El nom comú de la rosa nadalenca deriva d’una antiga llegenda en la qual la planta va emergir en la neu de les llàgrimes d’una nena que no tenia cap regal per al nen Jesús a Betlem.
  2. En l’edat mitjana, les persones conreaven Helleborus per a mantenir allunyats als esperits malignes de l’hivern.
  3. El primer esment conegut de la planta data de 1400 aC, quan el metge Melampus va escriure sobre aquest tema.
  4. Aquesta planta va viatjar a Amèrica, on ha arribat a simbolitzar l’avantguarda i la supervivència.

 0