El pugó

Els pugons són insectes que solen tenir entre 1 i 4 mm de longitud. Poden ser verds, grocs o negres. Són insectes que es reprodueixen amb molta facilitat atacant pràcticament totes les plantes menys aquelles que contenen olis essencials que els repel·leixen.

Entre les principals plagues tenim els pugons, els quals es desenvolupen especialment amb l’augment de la temperatura, a partir de la primavera.
La calor i la sequedat afavoreixen el seu desenvolupament. Davant els primers indicis haurem d’aplicar una sèrie de remeis per evitar que es desenvolupin i sigui més difícil eliminar-los.

pugo37


  • Efectes dels pugons en les plantes

Els pugons ataquen fonamentalment les hortènsies, les fúcsies, els hibiscs, les roses, els baladres, les tulipes i algunes plantes hortícoles.
Són responsables d’elaborar una espècie de melassa que cobreix la planta d’una cosa enganxosa.

Les formigues són les responsables de criar aquests pugons i alimentar-se d’ells, succionant les seves secrecions líquides amb un contingut molt elevat en sucre amb el qual poden alimentar-se.

A més, en aquest líquid enganxós es desenvolupa la negrilla (es pot observar a la foto de sota), un fong que s’alimenta de la planta i l’afebleix i en cobrir les zones verdes, impedeix que la planta realitzi la funció clorofíl·lica amb normalitat.

fong

 

  • Com evitar el desenvolupament dels pugons?

Atès que els pugons s’alimenten de les parts tendres de les plantes, hem de procurar que els nostres vegetals no desenvolupin brots tendres a l’excés, la qual cosa sol ocórrer quan els fertilitzem en massa amb adobaments orgànics d’acció retardada. Fertilitzar adequadament és una manera d’evitar que aquests insectes es propaguin.

El temps sec afavoreix el desenvolupament dels pugons. Regar les plantes adequadament pot frenar el seu avanç, especialment si apliquem un bon ruixat de les branques i fulles amb una certa pressió el que, al mateix temps, pot ajudar a retirar-los de les plantes.

Controlar les formigues i afavorir el desenvolupament d’insectes que destrueixen els pugons és una manera adequada de prevenir l’expansió d’aquests.
Els pugons s’amaguen en les fulles, branques, herbes i altres possibles llocs del sòl del jardí. Netejar bé el sòl, eliminant el material mort i les herbes facilitarà la seva eliminació.

Davant les primeres infeccions d’una plaga que es desenvolupa amb tanta facilitat, resulta absolutament necessari prendre mesures ràpidament que inclouen el tall i eliminació dels brots o les fulles afectades i l’aplicació dels remeis adequats.

Plantar plantes culinàries o aromàtiques intercalades amb les plantes que poden atacar els pugons ajudarà a prevenir que aquestes últimes s’infectin. Entre aquestes tenim la sàlvia, romaní, l’all, la melissa, menta o l’alfàbrega.


  • Control químic dels pugons

Els llocs on solen aparèixer són les puntes de les tiges i les gemmes, per la qual cosa si, ho detectem al principi, podem despuntar aquestes parts afectades i desfer-nos del material contaminat.

És important també aplicar un insecticida sistèmic, és a dir aquell tipus d’insecticides que són absorbits per les plantes i els pugons ho absorbeixen en xuclar la seva saba. La majoria d’ells conté un principi acaricida-insecticida sistèmic que combina amb insecticides de contacte.

La utilització exagerada d’insecticides químics pot alterar aquesta fauna natural que s’alimenta de les plagues i afavorir el seu desenvolupament, per tant hem de ser molt prudents en l’ús d’aquest tipus d’insecticides.


  • Control biològic dels pugons

Productes químics naturals obtinguts de les plantes: Una altra possible manera de controlar als pugons és mitjançant productes químics naturals.
Es poden trobar en el comprat sabons insecticides especialment preparats per a la fumigació quan es dilueixen amb aigua. Tenen l’avantatge de respectar les espècies d’insectes i són biodegradables.

Insectes que es mengen als pugons: Una manera de controlar els pugons és utilitzar procediments biològics com la utilització d’altres insectes que els hi mengen com les marietes. Alguns insectes, com les marietes, es poden comprar i deixar-les en el nostre hort o jardí.

Entre els productes més efectius i ecològics per eliminar les plagues es troba l’oli de nemp.

pugo marieta0