Iberis Sempervirens

El primer que podem pensar del gènere de les crucíferes o Brassicàcia és la coliflor i el bròcoli. No obstant això, aquesta important família alberga un gran nombre de plantes (més de 3700 espècies) entre les quals s’inclou el gènere Iberis i el seu principal representant: Iberis sempervirens.

La seva capacitat per a conrear-se tant en sòl com en tests, així com la seva bona resistència a tota mena de climes i, entre ells, les zones càlides del mediterrani, fan d’aquest grup de plantes un important representant del grup de plantes ornamentals.

L’Iberis sempervirens i totes les espècies del gènere Iberis són un tipus de plantes perennes que conserven el fullatge i les fulles durant tot l’any (sempreverdes), amb un port de planta hortícola o arbust petit i uns 30 cm d’altura.

El seu ús ornamental ha guanyat adeptes pel fet que produeix un gran nombre de flors de petita grandària i color blanc, que neixen agrupades en petits raïms.

Aquesta espècie comença a emetre els primers botons florals quan s’allunyen les temperatures baixes i dóna principi la primavera, produint contínuament aquestes inflorescències durant tot l’estiu.

Aquesta planta ha estat valorada històricament per les seves propietats medicinals, encara que donada la seva impressionant floració, també es conrea usualment com a planta ornamental.

Pots conrear-la tant en tests com directament en el sòl del teu jardí. L’emplaçament ideal serà aquell amb bona il·luminació, fins i tot amb sol directe, ja que és considerada una planta resistent.


  • Temperatures

Iberis sempervirens és molt resistent a altes temperatures i sol directe, però succeeix tot el contrari amb el fred i les baixes temperatures. Per això, convé protegir-la i evitar el seu cultiu en zones amb tendència a gelades, especialment quan emet les primeres flors.


  • Sòl

Si decideixes conrear-la en el sòl, has d’assegurar un bon drenatge. Els sòls arenosos estan indicats per al seu cultiu, encara que la mescla de matèria orgànica en sòls pesats (argilencs), també beneficia al desenvolupament de les seves arrels.

Conreat en test, qualsevol substrat universal és recomanable per al seu cultiu, encara que pots barrejar-lo amb terra de jardí, sorra o fins i tot fibra de coco.


  • Reg

La majoria de les espècies de clima mediterrani suporten estoicament les altes temperatures i la baixa disponibilitat d’aigua. És el cas de l’Iberis sempervirens, la qual és considerada una espècie tolerant a l’estrès hídric o falta d’aigua.

Per tant, aquesta espècie i totes les seves «germanes» són perfectes per a un jardí xeròfit, de baixes necessitats d’aigua o, com es coneix, jardí mediterrani.

A l’hivern, es pot regar 1 vegada per setmana. A l’estiu, necessitarà al voltant de 3 regs per setmana.


  • Fertilització i adobament

Aquesta planta aprofita molt bé els recursos del sòl i sol requerir molt poc abonat. Els primers anys de vida, és suficient amb aportar, al voltant de la tija, un abonament complex NPK amb magnesi i micronutrient.


  • Poda i manteniment

A la primavera i durant els mesos d’estiu, Iberis produeix un bon nombre de noves tiges i fulles, per la qual cosa finalitzada la floració, a mitjan tardor, podem realitzar una poda de manteniment.

Retallarem aquelles tiges molt llargues, netejarem flors seques i eliminarem branques creuades o partides. Amb això fomentarem una nova sortida de brots i una major floració per a la primavera següent.

 

 0