L’oïdi

L’oïdi és un fong habitual en la primavera i la tardor ja que necessita temperatures suaus (entorn els 20ºC) i humitat. Així que, després de l’estiu, caldrà estar alerta amb les plantes més sensibles.

3835001743_f08456beff_z


  • Descripció

L’Oïdi, també conegut com a cendra, floridura blanca, es tracta d’un fong que forma part de la família de les Erisifàcies (Erysiphaceae), i conté un gran nombre d’espècies diferents que afecten a diverses espècies de plantes i arbres arreu del món.


  • Característiques

L’Oïdi és característic ja que forma una espècie de pols blanca. Aquesta pols són masses d’espores que ha produït el propi fong en el seu desenvolupament i afecten a totes les parts aèries de la planta. Encara que normalment afecti a les fulles, especialment, les més joves, pot trobar-se tant en el revés com la part superior de la fulla.


  • Danys directes i indirectes causats per l’oïdi

Les espores cobreixen la superfície foliar provocant el bloqueig de la llum, consequentment produeixen pèrdua de la capacitat fotosintètica de la planta. Això fa que la planta enfosquexi i pasi a una tontalitat verd més fosc o marró podent causar la mort de la fulla. La planta presenta dificultat per a realitzar la respiració a través de les seves estomes ja que es troben col·lapsades per les espores en forma de pols blanca. A més a més, produeix pèrdua en el cultiu donat que molts fruits no s’acaben de desenvolupar en plenitud.


  • Tractament de l’Oïdi
  1. Destrucció de plantes espontànies i rostolls. Si mantenim una densitat de cultiu alt propiciem males condicions de ventilació, les quals afavoreixen l’aparició de la plaga.
  2. Eliminar les parts de la planta afectada. Es tallen i recullen totes les parts de la planta afectada i es llencen o es cremen. És important no barrejar-ho amb el compost perquè es podria expandir per l’humus.
  3. Sembrar tardanament. Endarrerir la sembra del nostre cultiu per evitar que es compleixin les condicions idònies pel fong, és a dir, temperatures suaus i alt grau d’humitat.
  4. Aplicació de sofre. L’aplicació de sofre és una pràctica extensa, és un mecanisme d’acció fungicida, letal per l’oïdi. El seu ús ha de ser controlat i s’han de respectar els temps de tractament donat que un ús excessiu pot perjudicar la resta de microorganismes del sòl.
  5. Fungicides. Ús de productes químics o ecològics amb acció fungicida per a la prevenció i/o eradicació.


0