L’Aranya roja

L’Aranya Roja (Tetranichus urticae) és un àcar que s’alimenta de la saba de les plantes. Mesura mig mil·límetre (0,5 mm) pel que solament és visible a l’ull humà quan ho veiem en grans quantitats. Malgrat que se li diu aranya roja té la capacitat de canviar de color, a l’estiu té un to verdós mentre que a l’hivern torna a vermellós. La manera més fàcil per saber si tenim aquesta plaga és que viuen en grups, construint una espècie de tela en el revés de les fulles de les plantes que els permet ocultar-se dels depredadors i també els serveix per desplaçar-se fàcilment per tota la planta.

Quant a la reproducció, la pot fer de 2 formes: Sexual i asexual. La primera consisteix en l’aparellament de mascle i femella, els ous de la qual donen lloc a femelles, mentre que l’asexual, les femelles pareixen mascles directament sense pondre els ous. Això és un gran problema doncs així es multipliquen ràpidament si no intervenim a temps. Cada femella pon 5 ous per dia i poden arribar a viure 28 dies.

aranya 5


Àmbit on es produeix:

L’aranya vermella sol estar present durant tot l’any en països càlids i ambients secs, però sobretot apareix de primavera a tardor. Les condicions òptimes per a la seva aparició són temperatures entre 12-30ºC i molt baixa humitat, sent com més calor més ràpida es reprodueixen.


Cultius que afecta:

Afecta els següents cultius: Albergínia, carabassó, mongetes, patates, meló, cogombre, pebrot, síndria, tomàquet, marihuana, cítrics, maduixes, blat de moro i també a plantes ornamentals. Són àcars polífags així que poden atacar a gairebé qualsevol planta.


Danys ocasionats:

L’aranya vermella produeix danys que es poden veure a simple vista, consisteixen en una sèrie de punts grocs que estan en el feix de la fulla la part superior) i quan és molt greu la fulla s’asseca. També pot produir nanisme en plantes que estan en creixement.

spider-mites-fb


Com combatre-les?

– Acaricides especialitzats per aquesta malaltia, tant ecològics com químics.

– Tractaments biològics com larves i insectes que s’alimenten d’aquest àcar (podeu comprar-los a la nostra web)

– Les males herbes reservoris, per la qual cosa és recomanable arrencar-les.

– Eliminar i destruir les plantes afectades.

– Evitar excés d’abonament (nitrogen).

– Sofre esponsoritzat o sofre en remull, oli de neem, oli de parafina, sabó potàssic.

– Humitat alta en les fulles, les prevé perquè prefereixen els ambients secs.

– Rotació de cultius.

aranya 30