La cotxinilla

La cotxinilla, igual que el pugó o la mosca blanca, són insectes que s’adhereixen a la tija i fulles de les plantes i, com a bons paràsits, sobreviuen xuclant la saba de les plantes creant malformacions i fent que les nostres plantes s’afebleixin. En aquest article veurem com evitar la cotxinilla i com tractar una plaga de cotxinilla de manera natural, sense intoxicar a la planta, ni el nostre hort o la nostra llar.
Les plagues de cotxinilla són difícils de detectar al principi i es desenvolupen de forma molt lenta. Una mica de cotxinilla en el nostre hort no és gran problema, però hem d’estar al corrent perquè la cosa no se’ns en vagi de les mans.


TIPUS DE COTXINILLA

  • Cotxinilla amb closca

Hi ha moltes i diverses espècies entre aquestes cotxinilles que creen closques o escuts. Unes ataquen a unes espècies vegetals i unes altres prefereixen certes plantes o arbres fruiters. Totes elles es distingeixen per generar closques de diferents tonalitats, textures i grandàries i anar absorbint els nutrients de la planta, afeblint-la i atraient a tot tipus de bacteris i fongs.

  • Cotxinilla llanosa

Aquestes cotxinilles presenten un color clar i segreguen una substància blanca semblada al cotó. Igual que les altres, xuclen els nutrients de la planta i atreuen fongs i bacteris.

 

elicriso_it


DETECCIÓ

El primer, hem de mirar en el revés de les fulles, ja que és el lloc favorit de la cotxinilla per acampar.

– Observant al mateix insecte que és gran i amb les potes llargues. Normalment no es mou.
– Observant crostes de diferents colors o consistències, depenent de l’espècie de cotxinilla de la qual es tracti.
– Si veiem que les fulles de les nostres plantes estan enganxoses, com amb una espècie de melassa.
– Pel color de les fulles de les nostres plantes, groguenques, descolorides, etc.


DANYS

Primer s’instal·la la plaga. La cotxinilla se situa en un lloc concret (ja que solament les larves es mouen lleument). Una vegada situada, xucla la saba de la planta, és a dir, li roba els seus nutrients i l’afebleix, impedint el seu normal creixement i afectant la seva floració o fruits.
La cotxinilla crea una capa enganxosa que s’adhereix a la planta. Això és el major inconvenient, ja que aquesta substància porta a tot tipus de fongs i bacteris que contribueixen a afeblir-la i poden arribar a matar-la.

como-combatir-cochinilla-olivos


PREVENCIÓ

Les cotxinilles, igual que tot el que existeix en aquest món, existeixen per alguna cosa. Així que, el primer, no les veurem com unes terribles enemigues sinó com un insecte que intenta sobreviure i que a més contribueix a l’equilibri de l’ecosistema.

El fet que hi hagi una mica de cotxinilla en el nostre hort no implica grans problemes, però sempre hem d’estar alerta:

Mantenir sempre les condicions òptimes de reg, substrats adequats, hores de sol, cicles lunars, temps de recol·lecció, etc. tot això ajuda al fet que les plantes del nostre hort es mantinguin ferms i resistents a les plagues.
Sembrar respectant els espais i les sinergies, usant plantes aromàtiques que espantin els insectes i paràsits.
Vigilar, vigilar i vigilar més. Quan vegem que ha aparegut una petita plaga de cotxinilla, hem d’estar pendents i extreure la part afectada de la planta.


CURES

Si malgrat la prevenció no hem pogut controlar la plaga, aquests són alguns remeis naturals:

  • Sabó potàssic

El sabó potàssic és un insecticida natural absolutament respectuós amb les plantes i amb el medi ambient. Funciona per contacte i no per ingestió i el que fa és que afebleix la closca de la cotxinilla, afeblint-la fins a morir. El sabó potàssic s’usa amb polaritzador. Convé polvoritzar cada dos dies més o menys i assegurar-se de ruixar bé el revés de les fulles, fins que la plaga hagi desaparegut.

  • Oli de Neem

L’oli de Neem és un extracte dels fruits del Neem, un arbre originari de l’Índia. Es tracta d’un dels millors insecticides naturals que molts agricultors ecològics utilitzen per combatre plagues com la cotxinilla, ja que interromp el desenvolupament i propagació de larves i ous, impedeix la presència de fongs i bacteris i a més no perjudica ni la qualitat del sòl ni als insectes beneficiosos per a les plantes. Per la cotxinilla, polvoritza primer la planta amb el sabó potàssic, i després aplica l’oli de Neem una hora més tard.

  • Productes químics específics

Les plantes que continguin cotxinilla i no siguin comestibles es pot realitzar un tractament amb un producte específic per aquest tipus de plagues.

 

grana-cochinilla

f

download0