L’Heuchera

L’Heuchera és una herbàcia que dóna molt de joc en un jardí, així com en un pati. Hi ha moltes varietats i colors de les fulles, amb els quals poden combinar molt bé altres plantes o elements decoratius.

A més, com que no creixen gaire, és perfecta per cultivar en un test o jardinera. No és gaire exigent, de fet el que més hem de tenir en compte és que cal regar-la regularment, ja que no resisteix la sequera.


  • Origen i característiques de l’Heuchera

El gènere de les Heucheres està compost per unes 50 espècies de plantes herbàcies perennes natives d’Amèrica del Nord. Arriben a una alçada aproximada d’entre els 30 i els 90 centímetres, per més o menys el mateix d’amplada. Les seves fulles són palmades i lobulades, amb els marges sencers, mesuren uns 3-5 centímetres d’ample i poden ser verds, vermelles, ataronjades, liles, o fins i tot groguenques depenent de la varietat.

Les flors brollen d’una tija llarga, d’aproximadament 30 a 100 centímetres, i brollen a la primavera. Són de mida petita, però molt nombroses, motiu de més per col·locar la planta en una zona on pugui destacar. El color d’aquestes varia també depenent de l’espècie. però has de saber que poden ser blanques, vermelles, vermell-coral, i roses.


  • Ubicació

Aquesta és una planta que suporta el fred, de manera que el millor és cultivar-la sempre a l’exterior. El més recomanable és posar-la en un lloc lluminós, no obstant això si vius en una zona on el sol és molt fort a l’estiu (aconseguint graus d’insolació 8-10) com passa al mediterrani, és preferible que la col·loquis en una zona a la qual no li doni durant les hores centrals del dia. També pot estar a l’ombra sempre que no li falti llum.


  • Terra

Creix en sòls rics en matèria orgànica i àcids. Si es planta en un terra alcalí les fulles poden tenir clorosi, ja que les arrels no podrien absorbir el ferro i/o el manganès a causa de l’alta concentració de calci. Si això passa, les fulles es veurien de color groguenc, encara que els nervis podrien quedar-se verds en el cas que es tractés d’un problema de falta de ferro.


  • Reg

L’Heuchera no pot estar sense aigua durant molt de temps. No és una planta aquàtica, però tampoc és de les que viuen als deserts. Per això, cal regar-la regularment. Durant l’estiu es farà unes tres vegades per setmana, mentre que la resta de l’any se’n farà un o dos per setmana.


  • Abonat

S’ha d’abonar mentre estigui creixent, cosa que passa a la primavera i l’estiu. Cal fer servir adobs d’origen orgànic com el guano, però evitant aquells que tinguin un pH superior a 6, com és el cas de l’adob d’algues, el qual sol ser molt alcalí.


  • Multiplicació

Podem multiplicar-la sembrant les llavors a la primavera, en un test amb fibra de coco o terra per a plantes àcides. Les col·locarem a l’exterior, protegides del sol directe, i mantindrem humida la terra perquè puguin germinar. Si tot va bé, començaran a fer-ho al cap de dues setmanes.


  • Rusticitat

És molt rústica. Suporta les gelades de fins als -10 °C, i no la perjudica gaire la calor si està una mica protegida del sol directe.

 

Informació extreta de: www.jardineriaon.com

 9 JARDÍ
0