Liriope muscari

En molts jardins o almenys en part d’ells, ja sigui per la ubicació, perquè ho tapa un edifici o la raó que sigui, tenim zones molt ombrívoles que costa mantenir amb plantes que normalment requereixen exigències lumíniques superiors. La solució són les plantes d’ombra i una molt ornamental és el Liriope muscari. Descobreix com conrear-la en la teva zona de jardí ombrívol.
Ve de la família de les Liliàcies, normalment plantes bulboses. En l’hort tenim unes poques de consum molt habitual. Recordem que el porro, l’all i la ceba pertanyen tots a aquesta gran família de plantes. El gènere Liriope té la seva arrel etimològica en Liríope, una nimfa de la mitologia grega, mare de Narcís, que també li dóna nom a una bella flor.

El gènere Liriope destaca en jardineria per una raó bàsica i de gran pes en el món dels jardins ornamentals. El seu fullatge sempre verd és una de les qualitats fonamentals en l’ornamentació de parcs i jardins. El fet de tenir terra nua una bona part de l’any, no és del tot agradable. En aquest cas parlem d’una espècie, potser de les més conegudes del gènere Liriope muscari. Coneguda perquè combina grans i extenses fulles que mantenen sempre una coberta vegetal exuberant, amb flors en espiga, grans, cridaneres i de colors blancs, roses o porpres (les més comunes). A més resulta molt senzilla de cuidar, les seves necessitats climàtiques són veritablement còmodes per a nosaltres.

Liriope muscari és una planta compacta. Per això, és també una opció a tenir en compte per a conrear en test. Les seves extenses fulles vestiran el recipient de forma molt similar a les cintes. L’avantatge del Liriope muscari enfront de les cintes és una floració molt cridanera durant l’estiu i gran part de la tardor encara que el fred faci acte de presència. És una altra característica molt benvolguda, la seva llarga floració i resistència.


  • Rusticitat i temperatura

Ja hem vist que el Liriope muscari és una planta amb gran tolerància a l’ombra. Aquesta qualitat dóna una idea, a més, de les condicions tèrmiques que pot arribar a suportar tenint en compte que té la característica d’estar sempre verda. Suporta molt bé el fred i les gelades arribant fins i tot a sobreviure (encara que no amb comoditat) temperatures de -20 °C.


  • Terra

En sòl tampoc és exigent. A l’ésser de naturalesa ombrívola podem pensar que el sòl ha d’estar humit per simple associació lògica. No ens falta raó. Si el sòl es manté humit, la seva plenitud vegetal serà d’impacte, però hem d’apuntar que suporta sequeres contràriament al que es pugui pensar.


  • Reg

En zones ombries, és difícil que la humitat del sòl s’evapori amb una certa freqüència. Això permet allargar còmodament els períodes de reg. A més, tenint en compte que resisteix cert nivell de sequera, podem considerar que pot estar sense reg durant un període relativament còmode.

Això no vol dir que la deixem morir de set. Si volem un creixement adequat, mantindrem la humitat del sòl. Prestarem més atenció a aquest punt en els mesos càlids de l’any.


  • Abonat

L’abonat és senzill i opcional. Depenent de com vegis l’aspecte de la planta pots afegir un fertilitzant genèric a la primavera o cobrir el terreny amb compost. Aquesta última opció és a més beneficiosa en els primers períodes d’aclimatació de la planta al lloc.


  • Multiplicació

Segurament, si conrees aquesta planta, no serà complicat que algú del teu voltant et demani que la hi passis per a incloure-la en el seu jardí o tests. Sent una planta rizomatosa, resulta senzill multiplicar-la per divisió. Ha de fer-se a la primavera.


  • Poda

De cara a l’hivern, quan la floració acaba, és un bon moment per a eliminar parts mortes de la planta, fulles marcides.


  • Plagues

No té grans incidències amb plagues i malalties. No sol donar problemes tret que sigui molt seriós.9 JARDÍ
0