Què cal fer el mes de Novembre

Novembre és un mes de temperatures baixes i forts vents. Les fulles cauen sobre el terra i hem de recollir-les amb freqüència per evitar que transmetin malalties a terra i dificulten la ventilació. No obstant això, amb les fulles podem fer un humus o compost de qualitat.

  • Plantes d’interior

Les tasques de les plantes d’interior respecte a les tasques del mes d’octubre no varien molt. Llevat de les plantes de temporada de tardor-hivern, haurem de seguir regant i abonant menys a aquelles plantes que es troben en estat vegetatiu. No obstant això, en aquests moments podem veure florir a unes quantes plantes com el cactus de Nadal, l’Amarilis o el ciclamen. Pensant en la primavera és el moment de plantar els bulbs que floriran a la primavera, així com les azalees, begònies i alegries.

  • Plantes d’exterior, arbustos i arbres

És un bon moment per plantar arbres, arbustos i fruiters, encara que haurem de protegir de l’aire instal·lant uns contravents a una distància aproximada de mig metre. A més, és el moment de tallar les flors marcides de les hortènsies. També pots plantar perennes de floració primerenca i conrear en l’interior aquelles plantes d’exterior que no suporten les gelades, com les fúcsies, o l’aigua excessiva, com els cactus.

  • Gespa

És un bon moment per ressembrar la gespa en aquelles superfícies que han quedat danyades. No descuidis l’abonat perquè es regeneri completament i és recomanable escarificar a la tardor.

  • Poda

Pots tallar les branques seques de les palmeres, però serà millor que deixis la poda general per a l’hivern.

  • Reg

Amb la baixada de temperatures i l’augment de les pluges el reg s’haurà d’espaiar cada vegada més i fins i tot pot arribar a suprimir quan plogui suficientment. Si tenim en terra plantes que no necessiten gairebé aigua, com les crasses o els cactus, cobreix-les amb un plàstic per evitar que es mullin en excés i apareguin bassals.

  • Horta

És el moment ideal per sembrar enciams, faves, raves, bledes, porros, borratges, cebes, pèsols, alls, pastanagues, espinacs i api. Si disposes d’hivernacle també pots sembrar tomàquet marmande. Les hortalisses d’arrel, com les patates, es conservaran millor en una caixa de fusta amb sorra humida en un lloc fresc i fosc.

* Nota: Aquestes tasques només són vàlides pel mes de novembre en l’hemisferi nord.

tareas-de-jardineria-en-noviembre-668x400x80xX9 JARDÍ
0