Hedera hèlix

Hedera hèlix és originària del centre i nord d’Europa i de l’oest d’Àsia. Quan els colonitzadors la van portar als països occidentals, la seva resistència li va permetre prosperar fàcilment en la naturalesa. Això, combinat amb el vigorós creixement de la planta, l’ha convertit en una espècie invasora als EUA, Austràlia i altres llocs.

Quan es deixa créixer sense control a l’aire lliure en el seu hàbitat natural, aquesta planta pot embullar-se fins a aconseguir una altura de 30 metres o més. Aquestes altures s’assoleixen amb l’ajuda de les arrels aèries de la planta, que s’adhereixen amb gran fermesa a gairebé qualsevol superfície.

 

 


  • Llum

L’Hedera hèlix prefereix la llum mitjana o alta. Si vius en l’hemisferi nord, el millor és trobar un lloc per a ella en una finestra orientada a l’est o al sud, que rebi molt sol.

No obstant això, una mica de manteniment cal tenir, especialment amb la variant variegada. És propensa al fet que el blanc de les seves fulles es cremi si s’exposa massa al sol. És millor evitar els raigs més intensos de la tarda.


  • Temperatura

A l’ésser una espècie molt resistent, l’Hedera hèlix no és tan sensible als canvis de temperatura com altres plantes. Pot suportar canvis bastant dràstics amb un efecte mínim en la seva salut i creixement. Dit això, si vols que la teva Heura creixi tan bé com sigui possible, procura que les temperatures no siguin molt extremes. Encara que no és un factor molt important a tenir en compte, a la planta li agrada una mica d’humitat.


  • Substrat

Quant al substrat per a aquesta planta, no és exigent i pot prosperar en gairebé qualsevol mitjà. No obstant això, va millor en un sòl ric però solt i amb bon drenatge.

Si vols ajudar al fet que la terra es mantingui rica i airejada, pots utilitzar parts iguals de torba, perlita i terra universal. Això permet que el substrat retingui una mica d’aigua, però deixa que l’excés dreni lliurement, per a evitar que les arrels es quedin xopes. També permet que arribi molt oxigen a les arrels.


  • Plantació

Quan es tracta de plantar una Heura, pots ser tan creatiu com vulguis, per això aquesta planta és tan popular! Pots tenir les plantes en tests penjants o deixar-les grimpar per les parets.

Si no tens la planta directement al terra i la tens amb test, li va bé un d’un o dos centímetres més gran cada 1-2 anys.


  • Regar

No necessitaràs regar massa la teva Hedera hèlix, ja que li agrada mantenir-se en el costat sec. Per a saber quan és el moment, n’hi ha prou amb ficar el dit un o dos centímetres en la terra. Si encara està una mica humida al tacte, no necessites regar. Si la capa superior està completament seca, llavors pots donar-li a la planta un bon glop.


  • Propagar 

La propagació d’Hedera hèlix és molt fàcil. Atès que sempre estan sortint més tiges, pots simplement retallar-les i convertir els esqueixos en noves plantes. En propagar, tria ceps joves amb unes fulles.L’ideal és que un esqueix inclogui algunes fulles i/o nusos de creixement, dels quals poden brollar arrels o fulles.


  • Abonament

A l’Heura li va bé un polsim d’abonament durant la temporada de creixement de primavera i estiu. Com sovint menys és més, pots utilitzar la meitat o fins i tot un quart de la quantitat recomanada d’adob líquid estàndard per a plantes.


  • Problemes

A part del reg incorrecte, els àcars tendeixen a ser el problema número u amb el qual hauràs de bregar. Si observes taques de teranyina en les fulles de la teva Hedera hèlix, és probable que aquestes bestioles hagin envaït la teva planta. Els encanten les fulles fines d’aquesta espècie.

 9 JARDÍ
0