Gessamí d’hivern. Jasminum nudiflorum

T’encanten els gessamins? Són plantes d’excepcional bellesa, molt fàcils de cuidar, però hi ha alguna espècie que és més interessant que una altra, no pel seu valor ornamental sinó per la seva rusticitat. Un exemple és el Jasminum Nudiflorum, molt volgut per la quantitat de flors que brollen a l’hivern-primavera, a pesar el fred que pugui haver-hi en la zona.

Conegut com a gessamí d’hivern, gessamí de Sant Josep o gessamí groc, és un arbust trepador caducifoli originari de la Xina. Pot aconseguir una altura de més de 3 metres, amb fulles pinnades de color verd fosc i disposades en forma oposada.

Floreix a l’hivern i fins a primavera. Les inflorescències surten de les branques sense fulles de l’any anterior. Les flors són petites, d’1-2 cm de diàmetre, de color groc viu i si bé emeten una aroma agradable no és tan intens com el d’altres gessamins.


  • Ubicació

És una planta que ha d’estar en l’exterior, a ple sol o en semiombra. Si vius en una zona amb estius molt calorosos (de més de 30 °C de màxima i de més de 20 °C de mínima) creixerà més ben protegida del sol.


  • Rusticitat

Resisteix gelades de fins als -17 °C, però en climes càlids no creix del tot bé, ja que necessita passar fred unes setmanes per a poder florir.


  • Substrat

Plantada al jardí no és una planta exigent, tolerant els calcaris sense problemes. Però sí que prefereix que sigui ric en humus, i amb bon drenatge. En test simplement s’ha d’omplir amb substrat de cultiu universal o amb humus.


  • Reg

La freqüència de reg ha de ser regular, evitant els extrems. No resisteix la sequera, però tampoc l’embassada, de manera que és recomanable comprovar la humitat de la terra. D’aquesta manera, les arrels rebran l’aigua cada vegada que realment ho necessitin. Per cert, no mullis les fulles ni les flors.


  • Adobat

Durant tot l’any, però sobretot a l’hivern i primavera, pots adobar al teu Jasminum nudiflorum amb abonaments orgànics, ja que així tindràs una planta sana, que creixerà amb força i que a més produirà gran quantitat de flors cada any.

Com a tals pots usar compostos, guano, però si el tens en test usa abonaments líquids, seguint les indicacions especificades en l’envàs.


  • Multiplicació

Es multiplica per esqueixos la primavera. Has de tallar una branca de fusta semidura que tingui fulles, impregnar la base amb hormones d’arrelament i plantar-la en un test amb torba col·locada en l’exterior, protegida del sol directe.


  • Poda

El gessamí groc es poda després de la floració, de manera enèrgica, com els rosers. No temis a retallar les seves branques més de la meitat.


  • Plagues

Les plagues més comunes en aquesta planta són la cotxinilla, les cantàrides, els corcs o les erugues. Si la infecció és lleu, recomanem eliminar i podar la part malmesa. En cas que la plaga s’hagi estès molt a tota la planta s’utilitzaran insecticides específics.9 JARDÍ
0