El roser enfiladís

El roser enfiladís pertany al gènere de les rosàcies, els rosers enfiladissos procedeixen, en la seva àmplia majoria, d’Àsia. De tiges espinoses, fortes i llenyosos, solen aconseguir una altura aproximada de 5 metres, encara que algunes varietats poden arribar fins prop dels 20 metres d’altura.
A més, gràcies al seu tipus de creixement, basat en la creació de forts xucladors, aquestes plantes són perfectes per a decorar i entapissar amb facilitat zones elevades com a pèrgoles, espatlleres, façanes i tota mena de superfícies en altura. Un altre motiu pel qual són tan buscats per a decorar exteriors és que la majoria de rosers enfiladissos són olorosos, com totes les roses ben cuidades.

A més del seu recognoscible perfum, els rosers ofereixen una gran varietat de colors que van des del banc blanc fins al vermell, passant pel groc i el rosa entre molts altres tons. I encara que en general la seva època de floració es dóna a l’inici de l’estiu, existeixen espècies que la mantenen fins ben entrat la tardor.


  • Com guiar un roser enfiladís

Ara que ja saps més sobre el roser enfiladís en test i les seves cures, ja sigui també en jardí, veurem com guiar un roser enfiladís perquè pugui créixer i florir bé.

Construeix i fixa un suport per als teus rosers enfiladissos, recorda que els rosers han de ser guiats perquè s’adaptin a la superfície desitjada. És molt recomanable que utilitzis un suport robust per a evitar que sofreixi danys a causa del seu propi pes, més quan aquest s’incrementi en la seva època de major floració.
Tria el tipus de roser i planta’l: una vegada hagis triat la varietat de roser enfiladís amb el qual treballaràs, assegura’t de plantar-ho una mica allunyat de l’estructura, però mai més de 30 cm.

Per a finalitzar has de canalitzar el creixement del teu roser, sempre que les tiges siguin prou llargs per a orientar-les . Et recomano que utilitzis algun cordill o cinta prou forta perquè es mantingui intacta durant el creixement del roser. Això sí, no estrenyis molt i deixa-li espai perquè pugui créixer amb soltesa, però sense sortir de la guia que li has marcat.


  • Il·luminació

És un roser que suporta la semis ombra, encara que sempre es desenvoluparà millor a ple sol. Ha de tenir les seves hores de sol directe, almenys 5 o 6 hores.
A ple sol, les flors de seguida perden el seu color vermell, a semis ombra aguanten una mica més.


  • Emplaçament

Tots els rosers necessiten sòls fèrtils i ben drenats, el roser enfiladís no és una excepció. Si el lloc triat per a plantar el nostre roser, de millorar el drenatge barrejant terra més sorrenca.


  • Reg

El roser enfiladís necessita regs abundants, però espaiats. A la primavera amb dos regs setmanals serà suficient, però a l’estiu es pot regar tres o quatre vegades. El que no els hi agrada són els regs curts i repetits. També hem de tenir la precaució de regar en la base del roser, evitar regar les fulles, sobretot a la primavera.


  • Abonat

Un bon abonat, és el primer pas per a tenir un exemplar de roses saludable. El roser enfiladís respon bé als abonaments orgànics. Si el nostre abonament és a base de fem, el millor moment per a afegir és al començament de l’hivern, d’aquesta manera quan arribi la primavera l’arbust estarà en disposició d’aprofitar els nutrients. El compost madur també és una bona opció. Si utilitzem abonaments químics d’alliberació ràpida, el primer abonat serà al final de l’hivern o començament la primavera, després de realitzar la poda anual. Després hem d’abonar per segona vegada al començament de l’estiu, per a estimular la formació de noves roses.


  • Poda

La primera poda ha de realitzar-se una vegada el roser hagi aconseguit l’edat adulta, que sol ser aproximadament al cap de 3 anys, quan ja hagi cobert part del suport. Aquí el roser enfiladís tindrà ja una tija principal vigorosa del qual brollin altres laterals per a afavorir la seva floració. La millor època per a podar rosers enfiladisses és sempre a la fi de l’hivern o a l’inici de la primavera.


  • Plagues

No és un roser que sigui molt atacat per pugons o aranya vermella, en aquest sentit és bastant resistent.
No obstant això, si és molt susceptible de ser atacat pel míldiu. També podem apreciar fulles atacades per la taca negra.
L’ideal és actuar amb prevenció. Davant una primavera plujosa i amb calor, cal anar aplicant tractaments preventius amb fungicides sistèmics. Cal evitar els fungicides amb coure, ja que són sensibles.9 JARDÍ
0