La processionària, com la podem combatre?

La processionària del pi és un insecte de l’ordre dels Lepidòpters, és a dir que compta amb diverses fases metamòrfiques que inclou la seva etapa d’eruga fins a convertir-se en papallona quan és adulta. Habita en les pinedes de les zones mediterrànies d’Europa i malgrat el seu nom, és possible trobar-les també en cedres i avets. En algunes regions és considerada una plaga i pot arribar produir importants danys en les plantacions de pins.
Aquest insecte, el nom científic del qual és Thaumetopoea pityocampa transita per diverses fases: ou, larva o eruga, pupa i papallona.

Durant l’estiu, més precisament en el mes de maig (en l’hemisferi nord) la processionària del pi adquireix la seva forma adulta com a papallona és l’època en la qual s’aparella. Els seus hàbits són nocturns, d’aquesta manera eviten l’atac de les aus diürnes.

Una vegada produït l’aparellament, la processionària del pi pon els seus ous i ho fa d’una forma molt particular, en forma d’espiral en les fulles dels pins.
Als 30 o 40 dies els ous fan eclosió i passa a la seva fase larvària o d’eruga que pot durar fins a 8 mesos.

Quan la seva fase d’eruga està per arribar a la seva fi, les processionàries del pi comencen el descens dels arbres i ho fan d’una manera molt particular, ja que s’agrupen en fileres, una darrere d’una altra. D’allí el nom tan cridaner d’aquest insecte que en baixar de l’arbre sembla estar seguint una espècie de processó.

Comandades per una eruga que després serà una papallona femella, la llarga fila de processionàries del pi arriben al sòl on s’enterraran per entrar en la seva fase de crisàlide o pupa. Aquesta fase durarà aproximadament 2 mesos per, després donar lloc a una papallona adulta que només viurà un o dos dies.

proce3


  • La temuda fase de l’eruga

En la seva fase d’eruga, la processionària del pi transitarà per 5 estadis en els quals es converteix en un insecte molt temut. La seva característica principal és que està recobert tot el seu cos per uns pèls tòxics, a causa de la presència d’una toxina anomenada thamatopina. Els pèls de l’eruga poden provocar reaccions al·lèrgiques severes, tant en animals com en éssers humans, ja que quan la processionària del pi se sent amenaçada pot alliberar els seus pèls que s’expandeixen per l’aire.
L’eruga construeix una bossa on es protegeix del fred hivernal, no obstant això, l’activitat de la larva no se suspèn, ja que segueix sortint de nit a la recerca de l’aliment.


  • Com combatre la processionària

Quan està en fase d’hibernació, des de principis de gener fins a mitjans de febrer, consisteix en l’eliminació de les bosses sedoses que es troben en les acícules dels pins. Sempre és convenient regar prèviament les branques on es troben les bosses per evitar els efectes tòxics dels pèls de l’eruga.

Un altre mètode consisteix a col·locar una trampa que es compon d’un collar que rodeja el tronc del pi i que obliga les erugues a dirigir-se a una bossa on queden atrapades. Això ha de ser fet en les èpoques prèvies a la processó de les erugues que comença a mitjan febrer i s’allarga fins a maig.

Finalment pel control de les papallones i a conseqüència la seva reproducció, s’han desenvolupat mètodes biològics més eficients per combatre la processionària del pi, que consisteix a col·locar “paranys” proveïts amb feromones per atreure els mascles i d’aquesta manera, reduir l’impacte de la reproducció d’aquest insecte.

Vine al 9 jardí on podràs trobar el material necessari per combatre aquesta plaga.

proce 69 JARDÍ
0