L’arrufat del presseguer

L’ arrufat del presseguers ( Taphrina deformans) és una de les malures més habituals d’aquest fruiter d’ós. La solució no és complicada, es tracta de prevenir l’atac del fong coneixent el moment de risc. A  mitjans de febrer quan les varietats de presseguers  inicien la brotació en verd i el botó de flor està inflat i comença també a obri-se, és quan hi ha més sensibilitat a aquest fong. Però el desencadenant de la infecció és una pluja o unes humitats molt elevades. Per tant ara és el moment de fer algun tractament per evitar el desenvolupament del fong. Evitar la proliferació d’aquest fong en aquests moments és bàsic per no tenir una infecció que la faci irreversible.

El període de risc es pot allargar fins a finals d’Abril sempre que es donin condicions de pluja i/o humitats

Aquest fong ataca només a les fulles i en casos extrems d’afecció, de més dels 80% de la fulla, pot perillar tota la producció i la vitalitat de l’arbre ja que no tindria prou fulles per poder fer les seves funcions bàsiques : fotosíntesis, respirar i transpirar. En afeccions poc virulentes, si no ens importa perdre un xic de collita, s’hi pot conviure.

Quines solucions  tenim?

– En el cas de tenir pocs arbres i no voler o poder fer tractaments, cal estar al cas de quan es comencin a veure fulles amb la simptomatologia del fong, llavors es treuen aquestes fulles afectades, així no deixem escampar l’inòcul. Aquestes fulles s’hauran de llençar lluny del presseguer. I així s’haurà d’anar observant i traient ( si es dóna al cas) fins finals Abril principis de Maig que les temperatures ja són més elevades i aquest fong ja no pot créixer.

-L’altre opció és tractar amb un fungicida foliar a base de coures fins a floració, i llavors es pot mantenir amb Gluconat de coure fins  a que les condicions climàtiques canviïn. Tots els tractaments que es puguin fer sempre seran preventius, un cop la fulla ja té l’arrufat no hi ha cap producte al mercat que el curi.9 JARDÍ
0